InfoFoto: InfoKG

Novi UDAR na džep građana – I “Pošta” povećava cenu svojih usluga

Autor: InfoKG
11:00 | Subota, 18 03 2023

Od 1. aprila pojedine usluge u domaćem i međunarodnom poštanskom saobraćaju poskupeće za čak 60 odsto što javno preduzeće “Pošta Srbije” smatra usklađivanjem sa realnim troškovima poslovanja a stručna javnost prekomernim i neprimerenim povećanjem cene u uslovima velikog inflatornog rasta, piše Danas.

Novi cenovnici poštanskih usluga, na koje je saglasnost dala Vlada Srbije su u “Službenom glasniku” objavljeni još krajem februara, a Pošta Srbije je saopštila da će one početi da važe od prvog dana aprila.

Treba naglasiti da su cene pojedinih usluga ostale na istom nivou ali su druge znatno poskupele. Primera radi, slanje pisma težine do 20 grama u domaćem saobraćaju poskupeće sa 30 na 48 dinara. Cena preporučenog pisma težine do 20 grama od 1.aprila umesto 90 koštaće 144 dinara. Slanje registrovane pošte sa povratnicom umesto 30 dinara koštaće 48 dinara a sudsko pismo 144 dinara umesto 90 dinara koliko iznosi aktuelna cena te pošiljke.

U međunarodnom saobraćaju će cena slanja pisma težine 20 grama umesto 100 koštati 120 dinara dok će cena takvog preporučenog pisma umesto 400 iznositi 430 dinara. Slanje registrovane pošiljke sa povratnicom umesto 130 koštaće 150 dinara.

Na pitanje zbog čega je došlo do poskupljenja poštanskih usluga u Pošti Srbije odgovaraju da je to učinjeno “jer je bilo nužno izvršiti korekcije cena koje su se za prethodnih devet godina samo dva puta menjale”.

"Promena cena neophodna je za nesmetano obavljanje poštanske usluge na teritoriji cele Srbije. Vodeći računa o našim korisnicima, nove cene, i nakon korekcije, biće na nivou najnižih cena u odnosu na poštanske operatore u okruženju", saopštevaju iz Pošte Srbije.
Izvor: Danas.rs