InfoFoto: kragujevac.rs

Omladinske kartice za više od 400 mladih

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 11 01 2023

Više od 400 mladih danas je dobilo omladinske kartice sa pogodnostima za određene usluge ili kupovinu dobara, koje će im omogućiti aktivno i kvalitetno organizovanje slobodnog vremena i negovanje zdravih stilova života, kao i bolju dostupnost programa neformalne edukacije.

Omladinska kartica je identifikaciona kartica, koja važi godinu dana i namenjena je mladima uzrasta od 16 do 30 godina, koji su državljani Republike Srbije. Posedovanjem omladinskih kartica, mladi će imati popuste od 10% do 70% za korišćenje usluga iz oblasti kulture, sporta, oblika neformalne edukacije, zdravstva, turizma, za kupovinu odevnih predmeta i dr. Neke od usluga iz navedenih oblasti su besplatne.

"Grad Kragujevac i Kancelarija za mlade aktivno rade na kvalitetnijem sprovođenju omladinske politike i unapređenju položaja mladih, što je jedan od razloga zbog kojih smo došli na ideju omladinskih kartica. Cilj nam je da što više mladih uključimo u ovaj projekat i da sve mlade u gradu Kragujevcu uvedemo u tokove društvenog života. Uz određene pogodnosti koje će na ovaj način moći da ostvare, mladi će imati mogućnost da na kvalitetniji način sprovode svoje uobičajene aktivnosti. Grad Kragujevac nastoji da mladima pruži mogućnost da napreduju i stručno se usavršavaju, da se adekvatno brinu o svom zdravlju, da se rekreiraju i zabavljaju. Svrha omladinskih kartica je i da mladi mogu da uštede u svojim kućnim budžetima", istakla je Marija Šapić, v.d. načelnika Gradske uprave za ljudske resurse i zajedničke poslove.

"Ova aktivnost je izuzetno važna, što potvrđuje broj mladih koji su se prijavili za omladinske kartice, kao i odziv velikog broja davalaca pogodnosti – predstavnika javnog i privatnog sektora. Spisak prijavljenih korisnika, kao i davalaca pogodnosti ćemo reažurirati, tako da mladi mogu da nastave da se prijavljuju. Uvereni smo da će ova aktivnost imati pozitivne efekte i na poslovanje davalaca pogodnosti. Do sada se prijavilo preko 20 davalaca usluga, a poziv je stalno otvoren i mi ćemo spisak koji je postavljen na sajtu Grada reažurirati. Ovim putem Grad Kragujevac i Kancelarija za mlade pokazuju da radimo sa mladima i za mlade, koji su naša budućnost", poručio je Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom.

Inače, jedan od davalaca pogodnosti je i festival VIBE. Prema rečima Lazara Delibašića, mladi koji imaju omladinske kartice moći će da ulaznice na festival kupe po sniženim cenama.