InfoFoto: Pixabay.com/ilustracija

Opet poskupljuju struja i gas – Evo od kada i za koliko procenata

Autor: InfoKG
09:00 | Četvrtak, 30 03 2023

Od 1. maja tekuće godine cena gasa biće veća za 10% a struje za domaćinstva za 8%, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike. Biće to drugo povećanje cene struje i gasa u samo nekoliko meseci, nakon povećanja iz januara ove godine, kada je struja takođe poskupela 8% a gas 11%.

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije dao je saglasnost da se cena električne energije za garantovano snabdevanje od 1. maja 2023. godine poveća za 8% a cena prirodnog gasa za 10%. Tako ćemo struju prosečno plaćati 13,31 dinar po kilovatu sa porezima i taksama dok će cena prirodnog gasa iznositi 4,55 dinara po kilovatu sa porezima i taksama.

Ostaje samo da se vidi koliko će se poskupljenje struje i gasa odraziti na cene ostalih proizvoda i usluga u Srbiji, odnosno koliko će uticati na povećanje inflacije, koja je u proteklih godinu dana već previsoka i iznosi preko 16%. 

Pored ovog poskupljenja, prema dokumentima MMF-a, možemo očekivati još dva poskupljenja i to 1. novembra ove godine odnosno 1. maja 2024. godine. Prema navodima, uvećanje cene gasa bi trebalo da iznosi bar 10% u oba talasa a struje minimum 8%.

U fokusu novog aranžmana Srbije sa MMF-om je energetska politika a ova povećanja cene energenata za cilj imaju da kroz dve godine postave na zdrave noge energetski sektor u Srbiji.