InfoFoto: mup.gov.rs - Ilustracija - Arhiva

OPREZ: Sve učestalije nezgode na pešačkim prelazima - Policija najavljuje pojačanu kontrolu u tim zonama

Autor: InfoKG
07:00 | Petak, 09 12 2022

Zbog sve učestalijih saobraćajnih nezgoda u kojima su oboreni pešaci prilikom prelaska ulice na pešačkom prelazu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova najavljuju da će u narendom periodu pojačti kontrolu kretanja vozila u tim zonama.  

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se samo u sredu u Srbiji dogodilo šest saobraćajnih nezgoda, u kojima su oboreni pešaci prilikom prelaska kolovoza na pešačkom prelazu, od kojih se pet dogodilo u Beogradu, a jedna u Kragujevcu.  

U navedenim nezgodama, kako je saopšteno, poginuo je dvadesetšestogodišnji muškarac, jedno dete starosti dvanaest godina zadobilo je teške telesne povrede opasne po život, dok su još dva pešaka zadobila teške telesne povrede, a tri, lake telesne povrede. 

Naglašavaju da su se sve saobraćajne nezgode dogodile u noćnim uslovima, odnosno u uslovima smanjene vidljivosti. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava da je od početka ove godine 15 pešaka poginulo, a 750 povređeno u saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile na pešačkim prelazima. 

“S obzirom da je ovo period godine kada u saobraćajnim nezgodama strada najveći broj pešaka, apelujemo na vozače da povećaju opreznost i da smanje brzinu kretanja vozila u zonama pešačkih prelaza, kako bi mogli bezbedno da zaustave vozilo i propuste pešake. Apelujemo i na pešake da kolovoz prelaze isključivo nakon što se uvere da to mogu učiniti na bezbedan način, uključujući i prelazak na pešačkom prelazu“, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Najavljeno je i da će policija u narednom periodu intenzivirati kontrole brzine kretanja vozila u zonama pešačkih prelaza, kako bi se unapredila bezbednost pešaka.