InfoFoto: Printscreen - RTK

OPREZ: Voda na Šumaričkom jezeru nije za kupanje

Autor: InfoKG
11:00 | Subota, 25 06 2022

Voda na gradskim bazenima je bezbedna za kupanje, dok na jezeru u Šumaricama ne ispunjava standarde zbog povećanog broja bakterije ešerihija koli, pokazuju analize koje redovno radi Institut za javno zdravlje Kragujevac, piše RTK.

Voda na svim javnim česmama sa izvorskom vodom nije za piće, dok je voda iz gradskog vodovodnog sistema potpuno hemijski i bakteriološki ispravna.

Tokom leta i kupališne sezone mnogi građani rashlađenje traže na kupalištima.

Kako bi se izbegli neželjeni zdravstveni problemi veoma je važan kvalitet vode za kupanje.

Institut za javno zdravlje, na osnovu ugovora sa Sportskim privrednim društvom Radnički koje gazduje gradskim kupalištima, redovno proverava kvalitet vode.

Analize su pokazale da je voda na gradskim bazenima bezbedna za kupanje što se ne može reći za vodu na Šumaričkom jezeru.
Institut za javno zdravlje prati kvalitet vode na javnim česmama što je posebno značajno tokom letnjeg perioda.

Rezultati ispitivanja mikrobiološke i higijenske ispravnosti vode za piće na javnim česmama sa izvorskom vodom pokazali su da nijedan od analiziranih uzoraka nije ispravan i bezbedan za upotrebu.

Redovne analize pokazuju da je voda iz vodovodnog sistema kvalitetna i ispravna za piće. To važi i za javne česme koje su priključene na ovaj sistem. Reč je o česmama u Pešačkoj zoni, Velikom parku, u naseljima Mala Vaga i Aerodrom, kao i kod hotela Zelengora. 

Izvor: RTK