InfoFoto: Foto Apatinac/Šumadija sajam

Otvoren 15. Šumadijski sajam poljoprivrede (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Četvrtak, 06 09 2018

Šumadijski sajam poljoprivrede, 15. po redu, svečano je otvoren danas i trajaće do nedelje, 9. septembra, na kragujevačkom sajmištu. Na najvećoj jesenjoj smotri agrara južno od Save i Dunava predstavlja se oko 150 izlagača, kako u sajamskoj hali, tako i na spoljašnjem prostoru sajma. Zanimljivo je i to da je ovogodišnji sajam dobio međunarodni karakter, s obzirom na to da se predstavljaju i izlagači iz Belorusije, Rusije i Turske.  

Manifestaciju je svečano otvorio državni sekretar Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Velimir Stanojević. 

Ovakve manifestacije najbolјa su promocija najsavremenijih tehnologija bilјne i stočarske proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta. Poslednjih nekoliko godina velikim zalaganjem državnog vrha došlo je konsolidacije finansija, pa je i agrarni budžet dobio podsticajna sredstva koja iz godine u godinu rastu. Od ove godine za velike proizvođače i prerađivače na raspolaganju su sredstva iz IPA fondova, tako da će u fokusu Ministarstva polјoprivrede iz nacionlnih podsticajnih mera biti manja polјoprivredna gazdinstva i mladi polјoprivrednici. Cilј nam je da inteziviramo bilјnu i stočarsku proizvodnju, razvoj voćarstva i vinogradarstva, ali pre svega da izvozimo ono što naši polјoprivrednici proizvedu”, rekao je Stanojević. 

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Bilјana Ilić Stošić prilikom otvaranja ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede naglasila je da je ova manifestacija prilika da se podsetimo da je polјoprivreda jedina grana privrede koja nikada nije zakazala. Naglasila je i da je prema istraživanjima Regionalne privredne komore u 2017. godini region Šumadije i Pomoravlјa ostvario izvoz u vrednosti od 55 miliona evra.  

Tokom četvorodnevne manifestacije biće organizovani izložbe voća, sitnih životinja, svinja, ovaca, krava, konja, stručna predavanja, razna takmičenja, kao i bogat kulturno umetnički program. 

Sajma poljoprivrede organizuje Šumadija sajam, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Za sve posetioce obezbeđeni su besplatan parking i ulaz.

Galerija slika