InfoFoto: InfoKG i Vlada Republike Srbije

Otvoren Državni data centar – Brnabić: Prekretnica u daljem razvoju Kragujevca i Srbije (FOTO)

Autor: InfoKG
15:15 | Petak, 18 12 2020

Državni data centar u Kragujevcu danas je svečano otvorila premijerka Ana Brnabić položivši na postament kapsulu u kojoj su poruke kragujevačkih mališana, ispisanih prilikom postavljanja kamena temeljca 2019. Brnabićeva je tom prilikom izjavila da ovaj dan predstavlja prekretnicu u daljem razvoju Kragujevca i Srbije i pokazuje da konačno postajemo ozbiljna zemlja sa ozbiljnim institucijama, koja štiti građane i njihove podatke. Zanimljivo je da je zvaničnike kroz ovaj objekat sprovela Android Daca, koja se na kraju i slikala sa njima.  

Posle gotovo godinu i po dana od početka izgradnje, danas je u Kragujevcu svečano otvoren Državni data centar, koji je pet puta veći od onog u Beogradu. Reč je o jednoj od kapitalnih investicija u našem gradu, čija je vrednost 30 miliona evra. Površine je oko 14.000 kvadratnih metara i ima kapacitet od skoro 1.080 rek ormana. Državni data centar je svečano otvorila premijerka Ana Brnabić položivši na postament kapsulu u kojoj su poruke kragujevačkih mališana, ispisanih prilikom postavljanja kamenta temeljca 2019. 

Premijerka je naglasila da Srbija otvaranjem Državnog data centra postaje zemlja sa najmodernijom bankom podataka, gde će biti pohranjeni podaci građana, domaćih, ali i velikih svetskih kompanija. Dodala je da Data centar stavlja Kragujevac na mapu ovog dela Evrope jer slična institucija ne postoji ne samo u regionu, već i u širem delu Centralne i Jugoistočne Evrope.

Ovaj dan predstavlja prekretnicu u daljem razvoju Kragujevca i Srbije i pokazuje da konačno postajemo ozbiljna zemlja sa ozbiljnim institucijama, koja štiti građane i njihove podatke. Takođe, i drugim zemljama pokazujemo da možemo da štitimo i njihove podatke, rekla je premijerka, podsetivši na to da je Švajcarska poznata po bankarskom sistemu i da se obogatila na tome što je u svakom trenutku mogla da garantuje čuvanje novca pojedincima i kompanijama. Danas su podaci vredniji od novca, jer ga oni stvaraju.  Današnji dan samo početak jednog novog poglavlja u kojem Srbija naplaćuje čuvanje podataka najvećim svetskim korporacijama, a možda i drugim državama”, rekla je Brnabićeva.

Ugovori o komercijalnom korišćenju Državnog data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su i IKT gigant Huawei, kompanija „IBM”, Telekom Srbija i Orion Telekom.

Srce Šumadije i Srbije je najbolje i najbezbednije mesto za čuvanje najbitnijih državnih podataka. Javna uprava i privreda Srbije danas dobijaju moderan infrastrukturni objekat od neprocenjivog značaja. Ovim projektom dajemo još jedan snažan impuls daljem razvoju ovih oblasti i tehnološkom preporodu i liderstva Srbije u ovom delu Evrope. Koncept digitalizacije će omogućiti da u eri četvrte industrijske revolucije Srbija iskoristi svoju šansu i postane regionalni tehnološki i naučni lider”, rekao je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Prema rečima gradonačelnika Nikole Dašića, otvaranjem Državnog data centra kolevka industrije u Srbiji pravi još jedan iskorak na putu ka lepšem mestu za život. 

Prepoznatljiv kao grad metalaca, Kragujevac jasnom orijentacijom ka razvoju kreativnih industrija i IKT sektora evoluira i postaje prepoznatljiv na mapi Srbije, ali i ovog dela Evrope. Naša je želja da proizvodnjom oružja, automobila, a odnedavno i tramvaja sačuvamo tradiciju i dobar glas, ali smo duboko svesni da se od stare slave ne živi. Kao grad težimo da pratimo savremene trendove želeći da napravimo kvalitativni iskorak u industriju pametnih tehnologija. Čvrsto verujem da Kragujevac dostignutim stepenom socio-ekonomskog razvoja i svojim potencijalom postaje magnet za mladost i pamet Srbije. Naši ciljevi su strateški ambiciozni i potpuno u skladu sa svetskim tehnološkim, urbanističkim i razvojnim trendovima. Državni Data centar, jedan je od najvažnijih kapitalnih infrastukturnih projekata Vlade Srbije, koji uz Palatu pravde, Klinički centar i Centar izvrsnosti Kragujevac čine regionalnim centrom. Uz podršku države i predsednika Republike, Kragujevac polako postavlja jake temelje za put napretka, povećanje zaposlenosti, unapređenje infrastrukture i kvaliteta života u svim oblastima. Od 2014. godine u sanaciju gradskih komunalnih službi, preduzeća i finansija uloženo je 20,3 miliona evra. Vrednost završenih projekata je 126 miliona evra, a projekata koji su u toku 60 miliona evra. Za buduće projekte država će izdvojiti  498 miliona evra, što je investicija od 704 miliona evra, koja suštinski menja poziciju koju naš grad zauzima u Srbiji i svetu”, rekao je Dašić.

Svečanu ceremoniju otvaranja Državnog data centra u Kragujevcu obeležio je digitalni robot, Android Daca, koja je zvaničnike sprovela kroz ovaj objekat i na kraju se sa njima i slikala. 

Otvaranju Data centra prisustvovali su i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ministar bez portfelja Nenad Popović.

Galerija slika