Info

Pitali smo narodne poslanike iz Kragujevca - Zašto baš Vi?

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Sreda, 07 09 2022

Koje su glavne prednosti Vaših birača što ste baš Vi u republičkom parlamentu, a ne neko drugi? Kako će Vaš lični doprinos napraviti razliku u odnosu na to da je neko drugi na Vašem mestu? Na koji način planirate da delujete kao narodni poslanici za dobrobit Kragujevca? Odgovore na ova pitanja portažili smo od narodnih poslanika iz Kragujevca - Nataše Jovanović, Biljane Ilić Stošić, Veroljuba Stevanovića, Dalibora Jekića i Nikole Nešića.

NATAŠA JOVANOVIĆ - Srpska napredna stranka

Kao što vam je poznato, narodni poslanici se biraju u jednoj izbornoj jedinici, primenom proporcionalnog izbornog sistema, glasanjem za izborne liste, što znači da političke stranke predlažu kandidate, njihov redosled na listi i na osnovu osvojenih procenata se raspoređuju mandati. Samim tim, ja sam  počastvovana što mi je moja Srpska napredna stranka ukazala poverenje da budem izabrana na pobedničkoj listi Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve. Daću  svoj maksimalni doprinos u radu Narodne skupštine, sprovođenja politike koja je dobila poverenje građana na izborima, kako bi Srbija nastavila putem napretka i razvoja u svim segmentima, a samim tim i naš grad Kragujevac.

S obzirom na moje dugogodišnje parlamentarno iskustvo, učiniću sve da radom tokom skupštinskih sednica i radom u četiri skupštinska odbora (Odbori za: kulturu i inforimisanje, spoljne poslove, Kosovo i Metohiju, evropske integracije) na najbolji način predstavljam Kragujevac, a pošto će i buduća Vlada Srbije nastaviti sa velikim infrastrukturnim projektima za naš grad, svakako je i za mene kao poslanika najvažnije da se kroz zakonske projekte u Skupštni zalažem za sve što je potrebno našem gradu, kroz parlamentarni rad i direktni kontakt sa resornim ministrima.  

Pored tog skupštinskog rada, posle formiranja nove Vlade Republike Srbije, počeću sa prijemom građana i tako u direktnom kontaktu čujem i sagledam probleme sa kojima se susreću naši sugrađani i da se kroz instutucionalne mehanizme pronađu optimalna rešenja.

BILJANA ILIĆ STOŠIĆ - Srpska napredna stranka

Pošto imam poslaničko iskustvo već u dva ranija saziva Narodne skupštine Republike Srbije i ranije su mi Vaše kolege novinari iz raznih redakcija postavljali slično pitanje u smislu šta ću svojim ličnim zalaganjem da učinim za Kragujevac u svojstvu narodnog poslanika kada sam uvek podsećala da sam i ja, kao i ostale kolege, narodna poslanica iz Kreagujevca, a ne poslanica Kragujevca, što je u skladu s ustavno-pravnim okvirom naše države. Dakle, svi mi narodni poslanici u najvišem zakonodavnom telu Republike Srbije prvenstveno imamo zadatak da donosimo što kvalitetnija zakonska rešenja za celu zemlju, a ne samo za grad iz kojeg dolazimo. Uostalom, ono što je dobro za državu, ne može biti rđavo ni za Kragujevac, ni za bilo koji drugi srpski grad i obrnuto. Nadalje, a slično prethodnom, moram da podsetim da mi nismo delegirani po mestu iz kojeg dolazimo, već da je naš poslanički klub Srpske napredne stranke, zajedno s našim koalicionim partnerima, sačinjen od ljudi koji su se tu našli na predlog naše stranke čiji je predizborni program i ovoga puta bio ubedljivo najbolje ocenjen od strane birača, zbog čega smo dobili i skupštinsku većinu i ponovno poverenje da formiramo Vladu i vršimo vlast u narednom periodu, sve do sledećih izbora. Dakle, obraćajući se građanima tokom predizborne kampanje mi smo ponudili naš stranački program u vezi s tim koja su najvažnija pitanja koja moramo rešavati u narednom periodu. Bilo bi veoma pretenciozno, možda i neskromno da Vam direktno odgovorim na pitanje zašto ja mislim da ću u ulozi narodnog poslanika biti kvalitetnija od drugih, jer to ne odgovara proceduri kreiranja izborne liste, kao što sam već prethodno pokušala da pojasnim. Reći ću samo da je poslanički klub Srpske napredne stranke u ovom sazivu Narodne skupštine kreiran kao optimalan balans iskusnih kadrova, ali i mladih ljudi, budućih stranačkih prvaka. Pored toga, vodilo se računa da što je moguće više ispoštujemo geografsku šarolikost, odnosno, da izbegnemo da većina poslanika dolazi samo iz prestonice. Naravno da svi mi narodni poslanici, uz punu svest o odgovornosti za funkcionisanje države i društva u celini, uvek mislimo i na svoj grad. U tom smislu, trudićemo se da obezbedimo zakonske pretpostavke za realizaciju brojnih projekata koji će doprineti daljem razvoju ukupne privrede naše zemlje, ali i podizanje standarda naših građana čije smo poverenje zavredili dosadašnjim radom i rezultatima da bismo što bezbolnije izneli teret posledica globalne krize, uvezene inflacije, problem nabavka energenata i sve ono što nam nadolazeći period donosi, na žalost.

Pored svega samo ovlaš pomenutog, jedan od trajnih zadataka svakog dobrog narodnog poslanika je da stalno doprinosi unapređivanju ugleda i dostojanstva našeg najvišeg zakonodavnog tela, Narodne skupštine, kroz kvalitetnu parlamentarnu raspravu o predlogu zakonskih rešenja koja će se naći pred nama. Mi, narodni poslanici iz Srpske napredne stranke, uvereni smo da imamo još mnogo toga dobroga da učinimo našoj državi, građanima i društvu u celini i zato s punom svešću o značaju uloge koja mi je po treći put poverena uložiću maksimum svojih raspoloživih kapaciteta da tom časnom zadatku odgovorim na najbolji mogući način.

NIKOLA NEŠIĆ - Koalicija Moramo

"Nova snaga" čiji sam jedan od osnivača i prvi predsednik je 2014. ušla u politiku i rešila da se kroz institucije bori kako bi promenila sistem. Konstantan rast organizacije, a paralelno centralizacija države, je dovela do toga da se "otisnemo" na nacionalni nivo gde smo prepoznati kao nova snaga, pokretači promena, ali da, iako smo bili lokalna organizacija, možemo kompletno da odgovorimo svim političkim izazovima. Za učešće na izborima na nacionalnom nivou, tim je odlučio da kandiduje mene. Zašto mi? Zato što kandidujemo teme koje se tiču svakoga i svakog dana, zato što nikoga ne zaboravljamo, zato što sve radimo javno i transparentno, zato što imamo kompetne ljude da odgovore zadacima koji su pred nama. Doneo sam odluku da se posvetim maksimalno svim problemima, da problem mesne zajednice može biti i nacionalni ukoliko ne može da se reši drugačije. Kragujevac je moj grad, motiviše me i daje mi snagu svaka promena koju ostvarim, a ima benefit za čitavu zajednicu.

DALIBOR JEKIĆ - lista Ujedinjeni za pobedu Srbije

Biti predstavnik građana u Narodnoj skupštini je pre svega velika čast, ali sa druge strane i odgovornost prema svim građanima koji su nam dali poverenje. Posle dužeg perioda će se čuti glas opozicije u parlamentu i drugačije mišljenje, što predstavlja glavni benefit za društvo i urušenu demokratiju. Birači koji su nam dali poverenje očekuju od nas da pokrenemo sve one teme koje nisu smeli drugi da pomenu, da budemo njihovi zaštitnici, jer su u velikoj meri prisutni pritisci i ucene koje sprovodi vladajuća stranka. Stranka slobode i pravde je skretala pažnju na sve probleme i devijacije u našem gradu, ali nažalost smo imali ograničen domet zbog selektivnog prenošenja naših saopštenja. Kao Narodni poslanik ću pored delovanja u Narodnoj skupštini iskoristiti mogućnost da učestvujem u radu Skupštine grada i da na taj način pokažem razliku u delovanju u odnosu na neke druge poslanike koji nisu bili u isto vreme i poslanici i odbornici. Moje delovanje će biti na dva koloseka, jer mi je Kragujevac na prvom mestu. Na poslednoj sednici Skupštine grada, a mojoj prvoj, sam svojim delovanjem pokazao da neće biti tema koje neću pokrenuti, kao i da ću biti spreman da svakog ko vrši pritisak na naše sugrađane i javno prozovem. Prioritet u mom delovanju će biti zalaganje za decentralizaciju i regionalni razvoj, imajući u vidu da su regionalni i unutar-regionalni dispariteti među najvišima u Evropi. Kada pričamo o regionalizaciji, moramo da istaknemo i najveću nepravdu prema našem gradu - Kragujevac je u Prostornom planu Srbije 2021-2035 izgubio status regionalnog centra. Naš grad je izjednačen sa mnogo manjim mestima, što je nedopustivo. Moja borba će biti usmerena u pravcu da ispravimo ovu nepravdu prema našem gradu, a koja ozbiljno ugrožava dalji razvoj i perspektive budućih generacija. Kako u Narodnoj skupštini, tako i u Skupštini grada želim da postavim pitanja koja su bitna za naše sugrađane, a tiču se rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra, kada će početi izgradnja zgrade Filuma, kada će biti završen objekat Centra za matične ćelije, kada će početi izgradnja Severne obilaznice, kada će biti završena rekonstrukcija Tržnice, kao i sva pitanja koja će biti sugestija građana. Poverenje koje smo dobili na izborima ne sme i neće biti iznevereno, a ja ću se truditi da uvek budem tu za naše građane i da obavljam funkciju narodnog poslanika u pravom smislu.

VEROLJUB STEVANOVIĆ - koalicija Nada

Veroljub Stevanović nije bio u prilici da odgovori na naša pitanja. S tim u vezi, čitaoce možemo samo da podsetimo na ono što je istakao u ranijim prilikama. On je, naime, pohvalio kvalitet diskusija koje se vode u gradskom parlamentu i zaključio da bi takav korektan odnos trebalo polako prenositi i u Skupštinu Srbije. 

Mi smo poslanici iz Kragujevca, svi isto volimo ovaj grad i dogovorili smo se da promovišemo sve što bude važno. Postoje neki projekti, postoje zakoni, na koje možemo da utičemo kao narodni poslanici, kroz rad u skupštinskim odborima ili kroz debatu na skupštinskim zasedanjima. To možete da očekujete od mene, a ja to očekujem od svih poslanika.