InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs i JKP Šumadija

Počeli radovi na rekonstrukciji i izgradnji kosih ravni za osobe sa invaliditetom (FOTO)

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 26 10 2023

U Kragujevcu je počela prva faza rekonstrukcije kosih ravni za osobe sa invaliditetom. U planu je obnova i izgradnja 113 kosih ravni i 58 platformi. Rampe koje su u prethodnom periodu urađene u behatom pločama biće uklonjene i umesto njih biće ugrađen kolovozni asfalt koji je otporan na visoke temperature.

Grad Kragujevac pristupio je izgradnji i rekonstrukciji kosih ravni za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom nakon osluškivanja potreba i razgovora sa predstavnicima udruženja OSI, rekla je obilazeći radove na raskrsnici ulica Save Kovačevića i Trga narodnih heroja Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti.

- Iako je Grad Kragujevac tokom prethodnih godina radio na prilagođavanju prilaza institucijama i pešačkih prelaza na znatnom broju lokacija, neophodno je da nastavimo dalje kako bi sve saobraćajnice, trotoari i ustanove bili dostupni osobama sa invaliditetom. Rekonstrukcija i gradnja omogućiće im sigurno i nesmetano kretanje saobraćajnicima, pristup trgovima, restoranima, javnim ustanovama čime ove objekte našim sugrađanima činimo dostupnim i stvaramo uslove za njihov samostalni život i svakodnevicu, kazala je Angelovska i najavila da je u planu rekonstrukcija i izgradnja 113 kosih ravni i 58 rampi. 

Prva faza, obuhvata radove na trgovima i u ulicima u kojima se nalaze javne institucije ka kojima gravitiraju osobe sa invaliditetom i ulice koje vode ka zonama odmora, a realizacija u celosti se očekuje tokom naredne godine. 

- S obzirom na značaj kosih platformi i rampi ne samo za osobe sa invaliditetom, već i za majke sa kolicima, starije osobe i druge sugrađane koji se otežano kreću, Grad Kragujevc će uložiti značajna sredstva za njihovu rekonstrukciju, a tamo gde ih nema izgraditi nove, poručila je Angelovska.

Rukovodilac Sektora niskogradnje JKP Šumadija koje izvodi radove, Marko Radisavljević, naglasio je da će najpre biti urađeno pet kosih ravni u centru grada kako bi sugrađanima koji imaju problem sa kretanjem bio omogućen pristup Trgu Radomira Putnika, čije otvaranje se očekuje u najskorijem periodu. 

- Rešili smo da na kosim ravnima kompletno uklonimo behaton ploče i stavimo asfaltni sloj koji je otporan na so. Sve će izgledati isto, a problem kretanja osoba sa invaliditetom na kosim ravnima će biti trajno rešen, kazao je Radisavljević.
 

Galerija slika