InfoFoto: Arhiva

Počinju 12. Gospojinske svečanosti (VIDEO)

Autor: InfoKG
12:30 | Petak, 27 08 2021

Povodom hramovne slave, Uspenja Presvete Bogorodice, Saborna crkva tradicionalno organizuje Gospojinske svečanosti, 12. po redu, koje počinju sutra kada će se održati Sveta arhijerejska Liturgija, Sabor narodnog stvaralaštva, Velikogospojinsko veče. 

Svetu Arhijerejsku Liturgiju, sutra u 8 sati, služiće Njegovo Preosveštenstvo episkop Šumadijski, gospodin Jovan.

Na Saboru narodnog stvaralaštva sutra od 10 do 19 časova više od pedeset učesnika, odnosno 16 udruženja izložiće svoje proizvode. Na ovoj manifestaciji posetioci mogu da vide i kupe zdrave proizvode, hranu, zimnicu i pića proizvedena u domaćinstvima u Kragujevcu i okolini, ali i iz cele Šumadije i Levačkog kraja, sa Kopaonika, iz Kraljeva, Užica... Udruženja i domaćini izložiće i unikatne predmete narodne radinosti i starih zanata.

Tradicionalno, 28. avgusta, na Veliku Gospojinu, u 18 časova, u porti Saborne crkve u Kragujevcu, biće organizovano Velikogospojinsko veče, prigodan program u kojem učestvuju Narodni orkestar RTS-a, glumci, zdravičari i CZNTK „Abrašević“.

U ovkiru Gospojinskih svečanosti, u svečanoj sali Sabornog hrama 5. septembra od 18 časova predavanje “Hilandar, juče i danas“ održaće prof. dr Vladeta Janković. 

“Podvig i žrtva u istoriji srpskog naroda: Osamdesetogodišnjica stradanja u Kragujevcu“ naziv je predavanja koje će 12. septembra od 18 časpova u svečanoj sali Sabornog hrama održati prof. dr Miloš Ković i dr Nemanja Dević.

Predavanje “Apokalipsa, teopoetika i književnost“ održaće istraživač-pripravnik Đorđe Đurđević 14. septembra u 18 časova u svečanoj sali Sabornog hrama. Učestvuju i dr Svetlana Rajičić-Perić i dr Časlav Nikolić.

Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman Svete lavre Hilandara održaće 17. septembra od 18 časova u svečanoj sali Sabornog hrama predavanje na temu „Monaštvo – Beskrvno mučeništvo“.

Gospojinske svečanosti traju od Velike do Male Gospojine, od 28. avgusta do 21. septembra.

Šumadijska eparhija Gospojinske svečanosti organizuje pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde.