InfoFoto: Glas Šumadije

Pokušaj rušenja kuće dr Ilije Kolovića

Autor: InfoKG
13:38 | Ponedeljak, 01 05 2023

Građevinski radnici su danas pokušali da buldožerima sruše kuću dr Ilije Kolovića koja je kao spomenik kulture, pod zaštitom države, piše Glas Šumadije.

Ljudi koje smo zatekli da izvode rušenje kuće dr Ilije Kolovića nemaju nikakvu dozvolu za to. Odgovorno tvrdim da nemaju nijednu dozvolu ni od grada Kragujevca ni od Republike Srbije, čak ni za ulazak u posed”, rekao je pripadnik Komunalne policije Veselin Jakšić. 

Naglasio je da takvi objekti ne mogu da se ruše, prepravljaju i rekonstruišu bez dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zbog čega su i prekinuti radovi.

Zabranili smo izvođenje daljih radova. Sutra će izaći građevinska inspekcija i prekontrolisati ono što je u njenoj nadležnosti. Mislim da će i oni izdati rešenje o zabrani i preduzeti odgovarajuće  zakonske mere prema onima koji su na Praznik rada i neradan dan pokušali da sruše taj objekat”, rekao je Jakšić i dodao da će građevinska inspekcija nastaviti istragu.

Jakšić je dodao da će biti podnete krivične protiv odgovornih za pokušaj rušenja.

Kuća dr Ilije Kolovića koja se nalazi u centru grada, u Ulici Svetozara Markovića broj 9, podignuta je  početkom 19. veka i predstavlja nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture, rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac još od 1971. godine.

Kuća je tipična građevina čaršije iz doba Miloša Obrenovića, sa višeslojnim krovom pokrivenim ćeramidom, bogato ornamentisanim stubovima na tremu i doksatu, zatim tavanicom rađenom od šašovca i autentičnim lučnim vratima na pojedinim prostorijama. U požaru koji se dogodio 29. septembra 2020. godine izgoreo je krov i međuspratna konstrukcija. 

Vlasnica kuće Nataša Ranisavljević rekla je da su u polusrušenu kuću ulazili beskućnici i palili vatru u njoj i da se prevashodno zbog toga odlučila na ovaj korak. Ona je rekla da je zajedno sa suprugom kupila tu kuću 1989. godine i da je htela da je rekonstruiše, ali da joj Zavod za zaštitu spomenika kulture nije dozvolio da bilo šta na njoj menja.

Pošto je pored kuće rađena nova zgrada, kuća se delimično i sama urušila. Ja sam htela da napravim identičnu, ali od čvrstog materijala, ali mi Zavod to nije odobrio. Ceo prostor oko kuće je nebezbedan jer je ona, nakon požara, sklona padu, a ja ne bih želela da bilo ko strada”, rekla je Ranisavljević. 

Izvor: Glas Šumadije