Info

POLOVNI UDŽBENICI: Smanjene i ponuda i potražnja, ušteda u odnosu na nove do 60 odsto (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Sreda, 09 09 2020

Tradicionalni Bazar knjiga, gde se mogu kupiti, prodati i razmeniti polovni udžbenici za osnovce i srednjoškolce, godinama unazad spas je za roditelje đaka koji na ovaj način znatno uštede u odnosu na to kada bi kupovali preskupe nove komplete. Ove godine, međutim, i ponuda i potražnja su smanjene, mada se budžet koji treba izdvojiti u ove svrhe može i više nego prepoloviti.

Tezge sa polovnim udženicima postavljene su, kao i ranijih godina, 15. avgusta i biće otvorene mesec dana. Na samom početku vidno je bio da je ove godine daleko manje prodavaca polovnih udžbenika. Takođe i interesovanje za knjige je opalo u odnosu na prethodne godine. 

Izgleda da je Korona virus i ovde "umešao prste", pa su đaci čekali da definitivno bude odlučeno na koji način će se odvijati nastava. Sa druge strane, za neke razrede došlo je do značajnijih promena udžbenika, te se polovni ni ne mogu naći.

Početak školske godine doveo je više kupaca na tezge sa polovnim udžbenicima, mada je i dalje uočljivo da gužve nisu kao ranijih godina.

Cene knjiga, bilo za osnovnu ili srednju školu, staju od 200 do 400 dinara. Kompletiranjem spiska potrebnih udžbenika polovnim knjigama, dolazi se do računice po kojoj se vidi da je ušteda do 60 odsto u odnosu na nove knjige. 

Galerija slika