InfoFoto: srbija.gov.rs

Pomoć turističkim agencijama za isplatu putnika

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Petak, 29 10 2021

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić najavila je da će biti doneta uredba kojom će se turističkim agencijama omogućiti da podignu vrlo povoljne kredite za izmirenje svojih obaveza prema klijentima.

Matić je rekla da je prema podacima resornog ministarstva realizovano najmanje 70 odsto zamenskih vaučera, ali da se još ne zna kolika je vrednost nerealizovanih aranžmana.

Prema njenim rečima, onima koji nisu uspeli da realizuju vaučere, turističke agencije moraće da vrate novac, a onima koje nisu likvidne u tome bi moglo da pomogne Ministarstvo pomenutom uredbom.

Ona je objasnila da će krediti biti odobravani sa kamatom od 0,5 odsto i grejs periodom od dve godine, uz napomenu da će agencije morati da dokažu da je novac uplaćen njihovim inopartnerima, a ne korišćen u neke druge svrhe.

Ministarstvo sprema i uredbu koja će se odnositi na subvencije, odnosno davanje bankarskih garancija agencijama za polise koje su preduslov za to da dobiju licencu, navela je Matić i dodala da se na osnovu licence potom dobijaju polise osiguranja, odakle se isplaćuje novac putnicima.

Takođe, kako je napomenula, u planu je i treća uredba, koja je zapravo izmena Uredbe o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Ona je prenela da je razgovarala sa ministrom turizma Grčke Harisom Teoharisom, koji je rekao da neće biti produžena njihova uredba o zamenskim putovanjima, koja je doneta na 18 meseci, što, kako je ukazala, znači da građani Srbije koji nisu iskoristili vaučere, to neće moći da učine nakon isteka tih 18 meseci.

Rok za realizaciju vaučera za zemlje poput Italije, Francuske, Španije, Bugarske i Malte biće, međutim, produžen i oni će moći da se iskoriste i naredne godine, jer te zemlje nisu odobravale turistička putovanja, već samo esencijalna, objasnila je Matić.

U Grčku se, kako je podsetila, moglo putovati i svako ko je želeo mogao je da iskoristi zamenske vaučere, dok su neki građani otišli i na druge destinacije.

Moramo napraviti razliku između destinacija gde je bilo moguće putovati i gde nije, s tim što će biti produžen rok za zamenska putovanja u zemlje u kojima nisu priznavali naše sertifikate o vakcinaciji, ukazala je ministarka.

Matić, koja je i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, istakla je da će o eventualno novim merama u zimskim centrima tokom sezone biti razgovarano u zavisnosti od epidemiološke situacije.