InfoFoto: Ilustracija - freepik.com

POPUST do 40 odsto za domaćinstva koja uštede struju

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 02 10 2023

Vlada Republike Srbije dala je preporuku „Elektroprivredi Srbije” da i predstojeće zime obračunava popuste kupcima koji su na garantovanom snabdevanju i da taj popust važi od oktobarskih računa 2023. godine, zaključno sa računom za mart 2024. godine.

Preporučuje se Akcionarskom društvu „Elektroprivreda Srbije” da kupcima iz grupe „domaćinstvo”, na garantovanom snabdevanju, obračuna popust na obračun za električnu energiju ukoliko umanje njenu potrošnju u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine u kojem je ostvarena veća potrošnja.

Za uštede energije od pet do 15 odsto obračunavaće se popust od 20 odsto, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto.

Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 odsto.

Najveći popust – od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto.

Kako je navedeno u Zaključku, od oktobra prošle do marta ove godine, kod kupaca u grupi „domaćinstvo” smanjena je potrošnja za oko 607 GWh y odnosu na isti period prethodne godine, pri čemu je ukupno smanjenje potrošnje struje bilo za oko 1.335 GWh.

Vlada Srbije je zbog toga preporučila EPS da i ove zimske sezone primeni istu meru, s tim da se poveća obuhvat kupaca na koje mere deluju.