InfoFoto: kragujevac.rs

Poslednji aplauz za Katarinu Mirović: Lepote šumadijskih sela i živote sugrađana ljubavlju pretočila u nezaboravne serijale

Autor: InfoKG
15:30 | Petak, 22 10 2021

Porodica, prijatelji, kolege i Kragujevčani oprostili su se danas od Katarine Kaće Mirović, novinarke Radio-televizije Kragujevac na komemoraciji u Skupštini grada. U 55. godini života preminula je od posledica korona virusa.

Čitav radni vek provela je u Radio-televiziji Kragujevac, kao novinar i urednik. Bila je autorka emisija “Sugrađani”, “Radoznalo ogledalo”, serijala “Trpeza”, “Druga strana”, “Gimnazija znanjem sija”, “Jednaki”, “Pod Hipokratovom zakletvom”, a gledaoci i kolege pamtiće je kao jednog od najboljih poznavalaca sela i autorku čuvene emisije “Šumadijski prag” koju je sa posebnim entuzijazmom radila pune dve decenije. U sećanju kolega ostaće kao dobar čovek i novinar, izuzetno posvećena svom pozivu, koji je mnogo volela.

Zahvaljujući na rečima i sećanjima kolega i saradnika, Sava Mirović, Katarinin sin je rekao da, iako je volela svoj posao i živela ga i van radnog vremena, kao majka bila je brižna, saosećajna, strpljiva, puna pažnje i žena kojoj je porodica bila na prvom mestu kao stub i oslonac za uspeh.

Bila je stub naše kuće, uvek tu za podršku i reč, držala je do tradicije, vere i porodičnih vrednosti. Tiho i nenametljivo bavila se humanitarnim radom, koristila je svoje kontakte i lična poznanstva da bi pomogla drugima. U meni i ocu imala je podršku za sve što je stvarala. Siguran sam da ni Grad i niti jedan Kragujevčanin neće zaboraviti njeno ime i rad”, kaže Sava.

Katarina Mirović je bila volonter Crvenog krsta i dobitnica “Zlatnog pera” ove humanitarne organizacije, aktivistkinja Udruženja srpsko-slovačkog prijateljstva i predsednica podružnice Sindikata novinara Srbije u Televiziji Kragujevac. Dobitnica je brojnih priznanja, među kojima je i “Đurđevdanska nagrada grada Kragujevca” za novinarstvo 2012. godine, priznanje za očuvanje tradicije i narodnog stvaralaštva.

Sugrađanka i novinarka Katarina Mirović u svakom trenutku predana u svojoj profesiji, radom nesebično je iskazivala ljubav prema Kragujevcu. Kragujevčani su to osećali, pozdravljali i pružali podršku na svakom koraku. Lepote šumadijskih sela i živote svojih sugrađana u nezaboravne serijale mogla je da pretoči i ovekoveči samo ljubav koju je Katarina Mirović imala u sebi i delila sa svima nama. Grad Kragujevac izgubio je baštinika i hroničara svega najlepšeg u vremenu u kojem je živela i mi joj to nikada ne možemo da zaboravimo i zbog toga će joj se Grad odužiti”, rekao je gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić.

U sećanju kolega ostaće kao dobar čovek, a onda i koleginica i novinar, posvećena svom pozivu, koji je mnogo volela.

Ljubica Ristić, novinarka u penziji rekla je da su Katarinine emisije bile izuzetno gledane i da ono što je ostalo u njenoj novinarskoj beležnici mnogi ne bi dostigli ni za tri života.

To svedoči o njenoj radnoj energiji i volji, moru ideja i spremnosti da ih ostvari. Imala je u životu onu preko potrebnu sreću jer je odabrala da radi ono što voli. Malo je novinara prema kojima je sud gledalaca bio tako usaglašen, a u mom sećanju će ostati kao neumorni borac i stvaralac, novinar koji je svojim radom zaslužio poštovanje televizijskih gledalaca i svojih kolega”, rekla je Ljubica Ristić.

Ne poznajem nijednog Kragujevčanina koji nije voleo Katarinu i njene priče o gradu, selu, porodici.  Uvek sam se divila njenoj odanosti prema poslu, televiziji, svakom prijatelju, a u centru svega su uvek bili Sava i Boba. Nedostajaće nam tvoj lik, još više nedostajaće ekranu i tvojim gledaocima”, kazala je novinarka Slađana Obradović Čukarić, dugogodišnja koleginica.

Od Katarine, na komemoraciji oprostio se kolega i novinar RTK, Saša Stamenić govoreći o njoj kao odličnom novinaru, nesebičnoj koleginici, dobre naravi i uvek spremnoj da izađe u susret.

Davala je celu sebe u svaki prilog ili emisiju koje je radila, znala da ostane na televiziji od ujutru do kasno uveče da završi posao. Nadali smo se da će joj takva energija pomoći da se izbori sa ovim što nas je snašlo, ali nije uspela. Završiću njenim rečima u jednoj od poslednjih poruka  koju mi je poslala dok je ležala u bolnici – Hvala, dragi moji! Izgubili smo divnu koleginicu i divnog čoveka”, rekao je Saša Stamenić.

Katarina je bila profesionalac – montira, telefonira i u septembru zakazuje snimanje za decembar. Kraj radnog vremena za nju nije postojao. Puna razumevanja za sve kolege, sagovornike. Sava i Boba su joj bili centar sveta i svega što je potrebno čoveku da bi bio uspešan, a Katarina je bila uspešna, požrtvovana, hrabra, kreativna, prepuna ideja i uvek spremna za akciju, volela je druženje, putovanja, volela je da igra, peva, obožavala je šansone, ruske romanse, Arsena, ali i ČBS. Bila je čast i privilegija biti tvoj prijatelj i kolega”, kazala je njena prijateljica Suzana Ubavkić, montažer na RTK.

Iza sebe, Katarina je ostavila prebogat opus i hiljade emisija kojim je zabeležila život u Šumadiji kroz koje će ona i dalje živeti, a kolege su od dela dvadesepetogodišnjeg stvaralaštva naprivile film.

Pored porodice, kolega i prijatelja komemoraciji su prisustvovali predstavnici Grada, gradskih ustanova i organizacija.

Sahrana Katarine Mirović biće sutra u 14 časova na groblju Bozman.