InfoFoto: mup.gov.rs - Ilustracija - Arhiva

Povećan broj požara na otvorenom - Kočović: Apel građanima da budu odgovorni - Pojačana kontrola, kazne i do MILION

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 11 02 2024

Zbog povećanog broja požara na otvorenom prostoru, u februaru ove godine, iz kragujevačke Uprave za vanredne situacije, apeluje na građane da budu odgovorni i poštuju zakon, da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, kao i da ukoliko izbije požar o tome odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Od ukupnog broja požara na otvorenom prostoru, prema statističkim podacima, najveći broj izazvan je ljudskim faktorom”, kaže načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu, Zoran Kočović. 

Podseća, da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. 

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi, konkretno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća, predviđene su novčane kazne od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara”, rekao je Kočović. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru.