Info

Predstavljen projekat „Srbija bez GMO – dva zakona, 20 godina“

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Subota, 19 09 2020

„Srbija bez GMO – dva zakona, 20 godina“ naziv je projekta koji uz podršku grada Kragujevca realizuje Udruženje „Prvi prvi na skali“. Pored ostalog, predviđena su predavanja priznatih stručnjaka iz ove oblasti, koja će biti održana u septembru, oktobru i novembru, sa ciljem da se javnost upozna sa genetski modifikovanim sistemom ishrane, kako je pravno regulisana ova oblast i u kojoj meri je GMO prisutan u Srbiji.

Grad Kragujevac je, sa još 136 gradova i opština u Srbiji, potpisnik Deklaracije o sprečavanju prizvodnje, upotrebe i prodaje GMO hrane na njegovoj teritoriji. 

"Kao četvrti grad po veličini, koji ima svoja sela, razvijenu poljoprivredu i stočarstvo, želimo da sprečimo proizvodnju i prodaju GMO hrane u Kragujevcu kako bismo prodavali i kupovali domaće proizvode, a to je jedan od razloga zašto smo podržali projekat ovog udruženja", rekao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Zabrana prozvodnje i prometa GMO u Srbiji regulisana je Zakonom i kontrolu u skladu sa njim sprovodi fitosanitarna inspekcija koja, kako kaže Dejan Milošević, autor projekta i osnivač Udruženja „Prvi prvi na skali“, nije u mogućnosti da kontroliše sve. Nažalost svake godine javljaju se incidenti, uglavnom na teritoriji Sverozapadne Srbije. Kako ističe Milošević, najveći problem predstavlja prekogranična trgovina. S obzirom na to da postoji zakonska zabrana za GMO, na građanima je, kao i na udruženjima koja se bave zaštitom životne sredine, da prijavljuju slučajeve, jer zbog nelegalnih radnji štetu imaju građani, a ugroženo je i nečije zdravlje.