InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Predstavljeni razultati prvog granta za male inicijative u okviru ROMAKTED II

Autor: InfoKG
15:00 | Subota, 04 11 2023

Na tribini Akcija 1 – grantovi za male inicijative u okviru druge faze programa ROMAKTED, održanoj u zgradi Gradske uprave, predstavljeni su rezultati prvog granta - podrške sprovođenja male mature za 39 Roma i Romkinja nakon završetka osnovnog obrazovanja i održavanje radionica za ekonomsko osnaživanje i bolje pozicioniranje petoro mladih iz romske zajednice u okviru drugog granta. Između ostalog na tribini se govorilo i o važnosti školovanja Roma i Romkinja.

"Reč je o nastavku programa podrške jedinicama lokalne samouprave za osnaživanje romske zajednice, u kojem je, zahvaljujući aktivnostima sprovedenim tokom prve faze, Grad Kragujevac jedan od 12 lokalnih samouprava. Ono što se planira na nacionalnom nivou kroz nacionalne strategije je primenjeno na lokalni nivo i lokalne akcione planove za romske zajednice. Predstavnici romske zajednice aktivno učestvuju u planiranju i izradi programa za unapređenje njihovog položaja. Danas je predstavljen mali grant - podrška za realizaciju male mature za 39 mladih Roma i Romkinja, a u toku su, u okviru drugog granta, radionice za ekonomsko osnaživanje i bolju zapošljivost koja će trajati do marta 2024. godine", kazala je dr Gordana Damnjanović, član Komisije za socijalnu politiku, zdravstvo i obrazovanje Privremenog organa grada Kragujevca.

"Svetlana Stefanović, izvršna direktorka Fondacija BFPE za odgovorno društvo, predstavnica jedne od organizacija za podršku Savetu Evrope za realizaciju ROMAKTED II kaže da je ovo nastavak svega onoga što je urađeno u periodu od 2017. do 2020. godine, ističući da je važno da romska zajednica prepoznaje svoje prioritete, idetifikuje ono što je najbitnije i zajedno sa donosiocima odluka, institucijama radi na njihovoj realizaciji. Ova faza podrazumeva i odgovorno budžetiranje programa za Rome sredstvima iz gradskih i opštinskih budžeta kao i sprečavanje govora mržnje i pružanje podrške povratnicima".

U fokusu programa su mladi Romi i Romkinje i njihovo osnaživanje za budućnost, ulaganje u obrazovanje i podsticaj da ne izlaze iz sistema obrazovanja što i jeste doprinos ekonomskom osnaživanju i njihovom boljem pozicioniranju na tržištu rada. Rezultati drugog granta biće predstavljeni u martu 2024. godine.