InfoFoto: Privatna arhiva

PREMINUO novinar Mirko Jakovljević

Autor: InfoKG
11:30 | Četvrtak, 23 03 2023

Novinar, urednik, publicista, književnik i medijski pedagog, član UNS, Mirko Jakovljević preminuo je jutors u Kolašinu, posle duge i teške bolesti. 

Mirko M. Jakovljević rođen je 8. avgusta 1965. u Žagubici, u porodici prosvetnih radnika, koji su u tom gradu bili na službi. Osnovnu školu završio u Ribaru, a gimnaziju u Jagodini. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka Univerzitsta u Beogradu, na kome je magistrirao i doktorirao.

Profesionalonu karijeru započeo je u  1993. u  Radio-televiziji Srbije, kao reporter TV Centra Jagodina, zatim novinar i urednik u TV Cengru RTS u Kragujevcu. Od 2002. do 2004. bio js glavni i odgovorni urednik TV K9 Kragujevac. Godins 2004. osnovao MJ PRESSProductin,  nezavisnu TV koja je do 2009. snimila i emitovala 255 autorskih emisija TV magazina "Svitac". Bio je vlasnik i glavni i odgovorni ursdnik TV Lider u Kragujevcu. U školi novinarstva "Čin", pri Udruženju novinara Srbije, bio angažovan kao predavač-demostrator stručnih, novinarskih, predmeta. 

U dva mandata, od 2001. član Uprave UNS-a.  Posle preseljavanja iz Kragujevca  u Crnu Gorzu, godine 2009. pokrenuo novine pod nazivom "Kolašinsks novosti”, a 2015. „Novine sjevera“ čiji js glavni urednik i „Planinarske novine“ Crne Gors gde je zamsnik glavnog i odgovornog urednika. Pisao književne kritike za Kulturni dodatak podgoričkog dnevnika "Pobjeda» Autor je dokumentarnih filmova: "Putevi koji pišu Boža Bulatovića”: "Istorijat lokalnih štampanih medija u Crnoj Gori - kulturološke konsekvence"; "Mirisom cveća protiv opijata", „Vjetar vjekova-Mihailo Lalić" Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima Druge godišnje nagrade Udružsnja novinara Crne  Gore za 2013. godinu i Nagradu Ministarstva kulture Crne Gore za serijal priloga o integraciji Roma u crnogorsko društvo za 2013.

Autor je više od deset knjiga, nekoliko desetina naučnih radova, koji su se bavili medijskom sferom, pitanjima kulture, ekologije... Poslednjih pet godina Mirko Jakovljević je bio angažovan kao nastavnik na Visokoj školi za komunikacije iz Beograda, gde je u zvanju docenta predavao medijske predmete.

Iza sebe je ostavio suprugu dr Jelenu Zindović, specijalistu interne medicine  i ćerku Milicu, studenta Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Sahrana dr Mirka M. Jakovljevića, prema njegovoj poslednjoj želji, biće obavljena danas u Poljima kod Mojkovca, u krugu najuže rodbine. 

Autor teksta: Ranko Milosavljević