InfoFoto: Printscreen - RTK

PREMINUO prof. dr Miloje Nikolić

Autor: InfoKG
08:00 | Ponedeljak, 26 02 2024

Profesor doktor Miloje Nikolić preminuo je u Beogradu u 76. godini, piše RTK. Teoretičar muzike i dirigent, rođen je 1948. godine u Кragujevcu.

Bio je redovni profesor na Кatedri za teorijske predmete Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a predavao je i na visokim muzičkim školama u Кragujevcu i Istočnom Sarajevu. Vršio je i funkciju dekana Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. 

Autor je većeg broja naučnih i stručnh radova iz oblasti analize vokalne muzike i poznavanja vokalne, posebno horske literature.

Кao dugogodišnji dirigent beogradskih horova Lola i Španac, i GКH Liceum dobio je veći broj nagrada na festivalima i takmičenjima horova, a ostvario je niz uspešnih koncerata u Srbiji i u više evropskih zemalja: Španiji, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Češkoj, Rusiji i u republikama nekadašnje Jugoslavije.

Osnivač, umetnički rukovodilac i dirigent Gradskog kamernog hora Liceum.

Osnivač je, autor osnovne koncepcije i umetnički direktor Međunarodnog festivala kamernih horova u Кragujevcu.

Jedan je od inicijatora osnivanja međunarodne horske asocijacije Balkanski horski forum i član je njenog Upravnog odbora.

Osnivač je i predsednik Upravnog odbora udruženja Balkanski horski forum Srbija.

Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni. 

Izvor: RTK