Info

Privatizacija bi značajno unapredila Zastava oružje: Ne mogu da proizvedu koliko se traži

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Subota, 28 10 2017

Direktor fabrike Zastava oružje Milojko Brzaković podržava promenu Zakona o prometu naoružanja i vojne opreme u razumnom obimu da se omogući privatizacija preduzeća namenske industrije. To bi povećalo kapacitete, smanjilo troškove, donelo veći profit, jer sada ne možemo da proizvedemo toliko koliko se traži, kaže Brzaković na proslavi 164. godišnjice rada Zastava oružja.

S obzirom na to da oružari izvoze na sve kontinente i da kupava nikad ne manjka, Brzaković očekuje da bi u tom slučaju bilo mnogo interesanata. 

Problem je jedino što se ne može odgovoriti količinom, odnosno, potražnja je daleko veća od kapaciteta fabrike čija je proizvodnja ugovorena i po par godina pre. Privatizacija bi omogućila proširenje kapaciteta, smatra Brzaković. Ta finansijska injekcija takođe smanjila bi troškove i donela veću dobit i profit, kao i investicije.

Po rečima Brzakovića, "Zastava oružje" ima ugovorenu proizvodnju sve do polovine 2019. godine, a ove godine je obezbedila nastavak trenda rasta realizacije za milijardu dinara godišnje. "Plan nam je da 2018. godine ostvarimo šest milijardi. To je za milijardu više nego lane, pošto smo investirali u fabriku, primili jedan broj zaposlenih i napravili novu organizaciju, stabilizovali proces proizvodnje. Činimo sve da se rashodna strana što više smanji, da bi nam ostalo više za investicije i stvaranje boljih uslova rada zaposlenih", rekao je Brzaković.

Za dve godine u fabriku je investirano šest miliona evra, dok je od Vlade Srbije dobijeno 9,7 miliona evra za modernizaciju proizvodnje. "Uz pomoć i saglasnost Vlade Srbije, iz fabrike Metal sistemi u stečaju prelazi laboratorija u našu fabriku, što će doprineti boljoj kontroli procesa proizvodnje" rekao je Brzaković. On je istakao da je u prethodnoj godini rada značajna bila i kupovina Zastava kovačnice u stečaju i prelazak pod okrilje "Zastava oružje".

Fabrika ima problem sa visokostručnim i majstorskim kadrom zbog čega je od 2015.godine zaposleno 45 inženjera, a radi se i na stručnom osposobljavanju majstora uz saradnju sa srednjim stručnim školama.

Deo teksta preuzet sa: BETA