InfoFoto: Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu - medf.kg.ac.rs

PROFESOR kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka MEĐU TRI NAJBOLJA U SVETU

Autor: InfoKG
13:15 | Ponedeljak, 27 05 2024

Redovni profesor na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i rukovodilac Centra za smanjenje štetnih efekata bioloških i hemijskih hazarda Vladislav Volarević rangiran je među 0,05 odsto najboljih naučnika na svetu u oblasti matičnih ćelija u proteklih pet godina, piše FoNet, a prenosi RTV.  

Volarević je tako, prema bazi podataka Scholar GPS, treći najbolji naučnik u svetu u oblasti mezenhimskih matičnih ćelija i 22. u oblasti matičnih ćelija. 

Ovaj izuzetan uspeh u svojoj naučno-istraživačkoj karijeri, Volarević je postigao pošto su njegovi naučni radovi citirani više od 6.000 puta.

Proteklih godina Volarević se bavio naučnim radom na Univerzitetu u Bernu, gde je objavio više od sto radova u prestižnim naučnim časopisima i postao jedan od najcitiranijih naučnika u svojoj oblasti u tom delu Evrope.

Tokom rada u Švajcarskoj, Volarević se fokusirao na bolesti jetre, uključujući fulminantni hepatitis, fibrozu i cirozu, a njegova istraživanja su pokazala kako matične ćelije mogu da obuzdaju zapaljenja i spreče oštećenja tkiva.

Pored toga, njegov rad na ulceroznom kolitisu i uticaju galektina 3 dobio je priznanje Evropskog udruženja za Kronovu bolest i kolitis. 

Izvor: FoNet, RTV