InfoFoto: Facebook/ETF - European Training Foundation

Projekat ESCAPE ROOM Prve kragujevačke gimnazije među tri NAJBOLJA NA SVETU

Autor: InfoKG
09:00 | Sreda, 07 12 2022

Edukativna virtuelna soba “Escape room”, koju su kreirali učenici Prve kragujevačke gimnazije sa nastavnicom Katarinom Veljković, proglašen je jednim od tri najbolja projekta na svetu na Internacionalnom takmičenju Evropska fondacija za obuku. 

Koliko je zapravo značajan ovaj uspeh, pokazuje i to što je “Escape room” ušao u finale svetskog takmičenja u konkurenciji sa 50 zemalja i 800 prijavljenih projekata. Osvojio je jedno od prva tri pobednička mesta, a uz Srbiju trijumf su na ovom takmičenju postigli Tunis i Turska. 

"Kada sam saznala da je jedan od nagrađenih projekata naš “Escape room”, prvo sam poslala poruku svojim đacima da smo uspeli, oni su bili oduševljeni jer znaju da se naporan rad isplati. Na prezentaciji projekta Escape room rekla sam da ukoliko ova inovativna ideja osvoji nagradu volela bih da ona podstakne sve nastavnike iz Srbije, ali i regiona da primene ovu metodologiju u svojim učionicama. Ujedno, volela bih da izađu iz svoje zone komfora i da se ohrabre da započnu promene u svojim nastavnim praksama. Obrazovanje zahteva inovacije. Obrazovanje zahteva hrabre nastavnike koji bez ikakvog straha zajedno sa svojim đacima pomeraju granice nastavne prakse. Takođe, obrazovni sistem mora da dozvoli nastavnicima autonomiju kako bi se uopšte desilo kvalitetno učenje i napredak u obrazovanju. Bez slobode u radu svakog nastavnika nema ni ključnih promena u obrazovanju“, izjavila je za Tanjug Katarina Veljković, a prenose mediji.

Edukativna virtuelna soba Escape room omogućava učenje informatike kroz edukativne igre na platformi Minecraft. Projekat je prošle godine dobio podršku kroz konkurs “Digitalna ekspedicija – Izazov”, koji zajedno realizuju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa “Digitalna Srbija” u okviru programa “Nova pismenost” koji zajednički sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.