InfoFoto: Pexels.com/cottonbro studio - Ilustracija

Proslave 18. rođendana zamenile ispraćaj u vojsku: Evo koliko novca je potrebno za organizovanje slavlja

Autor: Nevena Terzić
12:00 | Sreda, 19 04 2023

Dok su se ranije ispraćaji u vojsku pravili kao manje svadbe, za ovu čast su bile uskraćene pripadnice lepšeg pola, pa tako nisu imale svoju proslavu. Međutim, vremena su se promenila, pa danas podjednaku priliku za proslavu imaju i devojke i momci, tako što u svet odraslih zakorače u punom glamuru i sjaju. Za to roditelji moraju da izdvoje i po 6.000 evra, u zavisnosti od želja i broja gostiju, što najčešće podrazumeva restoran, muziku, dekoraciju, fotografa, višespratnu tortu, kao i elegantnu toaletu.

Iako su nekada proslave pravljene uglavnom kod kuće pod šatorom, danas ovo zamenjuju luksuzni restorani sa svim pogodnostima.

Punoletstva se proslavljaju „na veliko“, sa mnogo gostiju i puno glamura kako bi slavljeniku što bolje bio uveličan njegov dan.

Od manjih ručkova kod kuće i žurki za društvo, sada su punoletstva prerasla u velike proslave, za čiju organizaciju je potrebno dosta vremena, a još više novca.

Ukoliko želite da svoju proslavu napravite u restoranu, uz pripremljenu hranu, poslugu, moraćete da izdvojite minimum 20 evra po osobi, što je trenutno najniža cena u Kragujevcu. Tako da za 200 osoba, prostor i hrana koštaće vas 4.000 evra.

Meni uglavnom podrazumeva neograničeno piće, a od jela tu su meze, salate, slani rolati, sarma/rolovana teletina, roštilj, pečenje, hleb i proja.

Osim hrane, neophodna je i slavljenička torta. Sve veći broj mladih se odlučuje za torte na više spratova sa bogatom dekoracijom, koju prati slatki sto sa mafinama, kolačima, bombonama i ostalim raznobojnim slatkišima.

Cena torte na četiri sprata iznosi oko 300€, a za slatki sto treba izdvojiti oko 100 evra.

Uz tortu sledi i šampanjac, a sve veći broj mladih se odlučuje za svetleću fontanu sa šampanjcem koja će vas koštati oko 150 evra.

Da prostor ne bi bio sumoran, a fotografije loše, bitnu ulogu igra dekoracija. Ukoliko sami želite da osmislite i kupite dekoraciju, za jedan veliki balon napunjen helijumom morate izdvojiti oko 20 evra. 

Međutim, da se ne biste mučili restorani mogu da vam ponude i svog dekoratera i dekoraciju, u koju su uključeni baloni, uređenje cele sale, stolova, oblačenje stolica, salvete, kao i cvetni aranžmani. Jedino što je potrebno vi da uradite jeste da odaberete boju, dezen, cveće i, naravno, platite. Restoranska dekoracija koštaće vas minimum 200 evra.

Da bi atmosfera bila kompletna neophodna je muzika. Za jedan bend moraćete da izdvojite u proseku oko 500 evra.

Međutim, sve češće proslave upotpunjuje i DJ, kako bi muzički repertoar bio prilagođen svima, pre svega slavljeniku i mlađim gostima. Za jednog DJ-a potrebno je izdvojiti oko 150 evra.

Da bi zasijali za svoj dan, muškarci treba da kupe odelo, košulju i cipele, što u najboljem slučaju iznosi oko 200 evra.

Devojke, osim haljine i cipela moraju svoj izgled da upotpune i torbom, nakitom, kao i šminkom, noktima i frizurom.

Samo za dodatne aksesoare potrebno je izdvojiti oko 100 evra. Dok cena haljine i cipela varira u zavisnosti od toga šta želite da nosite tog dana.

Međutim, da bi celokupno slavlje bilo upotpunjeno nezaobilazno je imati i fotografa, koji će napraviti trajne uspomene, a za fotografa, album i urađene slike treba da izdvojite oko 130 evra. Ukoliko želite i snimanje istog događaja moraćete da doplatite skoro isto toliko.

Dakle, jedna proslava punoletstva za 200 gostiju uz sve moguće pogodnosti, koštaće vas 6.000 evra.