Info

Prva gimnazija najavila niz akcija, zaposleni i đaci se osećaju napadnuto

Autor: Jovana Mladenović
12:50 | Petak, 05 01 2018

Posle podmetnutog požara u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji zaposleni u školi i učenici osećaju se napadnuto, ali veruju u solidarnost i podršku sugrađana i najšire društvene zajednice. Najavljuju niz aktivnosti nakon božićnih praznika i pozivaju sve dobronamerne pojedince da to proprate sa ciljem da se ukaže na to da su civilizacija, tolerancija i kultura miroljubivog sporazumevanja nepobedivo i većinsko raspoloženje Кragujevca, Srbije i sveta. 

Ovo se navodi u saopštenju Prve kragujevačke gimnazije koje vam prenosimo u celosti:

Posle podmetnutog požara koji je 4. januara 2018. teško pogodio Prvu kragujevačku gimnaziju, učenici, uprava, nastavnički kolegijum i zaposleni u školi, obraćaju se javnosti sa porukom da se osećamo napadnuto ali i da verujemo u solidarnost i podršku sugrađana i najšire društvene zajednice.

Zahvaljujemo se policijskoj upravi, vatrogascima, lokalnoj samoupravi i svim javnim službama koje su pravovremenom profesionalnom intervencijom najpre sprečile eskalaciju požara, a zatim sprovele i najavile buduće aktivnosti na sanaciji učinjene štete. Posebno se zahvaljujemo svim građanima Кragujevca koji su se dobrovoljno i samoinicijativno javljali sa porukama podrške, nesebično nudeći svoju volontersku pomoć.

Materijalna šteta učinjena Prvoj kragujevačkoj gimnaziji je neprocenjiva. Naprosto, zgrada i prostor naše škole su takvi da je nemoguće ugroziti ih, a da se time ne ugrozi i neki deo istorije i nacionalog identiteta. Međutim, ugrožene su i nematerijalne vrednosti koje naša škola s dužnom predanošću prenosi novim naraštajima, pre svih miroljubivost i tolerancija. Prva kragujevačka gimnazija je jedna od retkih škola u kojoj problem vršnjačkog nasilja ne postoji. Imena naših učenika čitaju se na naslovnim stranama štampe, kada kao društvo s ponosom ističemo postignuća naše omladine. Međutim, poslednjih godina, u crnim hronikama naša imena se učestalo nalaze kao žrtve nasilja.

Škola bez nasilja ne prihvata ulogu žrtve i ne pristaje na nasilnost kao atribut socijalnog okruženja. Zato najavljujemo niz aktivnosti, odmah posle božićnih praznika i konsolidacije škole. Pozivamo sve dobronamerne pojedince da prate našu javnu akciju sa ciljem da demonstriramo da su civilizacija, tolerancija i kultura miroljubivog sporazumevanja nepobedivo i većinsko raspoloženje Кragujevca, Srbije i sveta. Đaci i zaposleni Prve kragujevačke gimnazije su građani tog sveta i beskompromisno pripadaju njemu i njegovoj odbrani u našem prostoru i vremenu.