InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Prva kragujevačka gimnazija dobila je MEJKERS LAB (FOTO)

Autor: InfoKG
10:00 | Petak, 01 12 2023

Prva kragujevačka gimnazija dobila je Mejkers lab, inovativni multidisciplinarni prostor u kome će učenici i nastavnici istraživati, stvarati, povezivati STEME oblasti - nauku, tehnologiju, inženjerstvo, umetnost, matematiku, preduzetništvo. Cilj je da kroz kreativno učenje đaci stiču iskustva i inoviraju.

Ovaj Mejkers lab, prvi je u Kragujevcu, a u Srbiji ih je 12, otvorenih na inicijativu Grupe za obrazovanje uz podršku Nordeus fondacije, Centra za promociju nauke, Inicijative "Digitalna Srbija" i Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji.

Za opremanje i otvaranje prvog Mejkers laba za kragujevačke srednjoškolce Prva kragujevačka gimnazija podršku je dobila i od kompanija različitih sektora. 

- Mejkers lab učenicima će unaprediti sticanje novih znanja, što će rezultirati još boljim rezultatima, a to će opravdati ukazano poverenje. Da nije marljivih učenika i nastavnika, ne bismo ni imali ovakav prostor, naravno kao ni inicijatora Mejkers labova u Srbiji i njihovih partnera, kazala je direktorka škole Slavica Marković.

Prva kragujevačka gimnazija jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Srbiji, nedavno je obeležila 190 godina postojanja i nosi epitet škole od posebnog nacionalnog interesa. Danas ima više od 1400 učenika, 54 odeljenja društveno jezičkog i prirodno-matematičkog smera i 18 specijalizovanih odeljenja koja prate savremene trendove kao i brojne raznovrsne sekcije. Učenici Prve kragujevačke gimnazije svake godine učestvuju na nekoj od olimpijada, ostvaruju neverovatne rezultate u Lego robotici, a škola svake godine realizuje projekat Park nauke i Fesival nauke.

Galerija slika