Info

Radnici Fiata krenuli za Beograd, blokiraće Gazelu

Autor: InfoKG
11:40 | Sreda, 22 06 2022

Radnici kragujevačke fabrike automobila Fiat krenuli su za Beograd u osam autobusa da blokiraju most na Gazeli, nezadovoljni neuspelim pregovorima sa poslovodstvom fabrike i predstavnicima Vlade Srbije, piše Agencija Beta, a prenose mediji.

Predstavnik radnika Fiata u pregovaračkom timu Đorđe Milojević rekao je danas da će u Beogradu blokirati most na Gazeli "sa ciljem da se ispune svi njihovi zahtevi".

Radnici traže da se ponuda o otpremninama od 220 evra po godini staža poveća na 1.000 evra i da se zaštićene kategorije izuzmu iz socijalnog programa.

Među zahtevima je da se, dok traju pripreme za proizvodnju električnog automobila u fabrici, zaposle u drugim firmama, najdalje 50 kilometara od Kragujevca i da se obezbedi minimalac za one radnike koji ne žele da odu u inostranstvo.

Predsednik Samostalnog sindikata u Fiatu Saša Đorđević rekao je za Betu da su sinoć razgovarali sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i da je rekla da ne može da ih primi na razgovor ni sinoć ni danas do pet sati popodne.

On je rekao da se nada da će se rešenje naći u pregovorima jer misli ono da nije u protestima.

"Očekujemo da danas dobijemo pismenu garanciju da će se ispuniti naši zahtevi, a ako ne danas, najdalje do petka", rekao je Đorđević.

Radnici očekuju da ih u Beogradu prime premijerka Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da dobiju pismene garancije ispunjenja njihovih zahteva.

Predstavnik sindikata Nezavisnost u Fiatu Igor Anđić izvinio se Beograđanima zbog najavljene blokade i rekao da su primorani da to učine.