InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Кragujevac sa stratišta u Šumaricama poručio svetu da Srbi nisu genocidan narod

Autor: InfoKG
10:30 | Petak, 24 05 2024

U Muzeju „21 oktobar“ Spomen parka „Kragujevački oktobar“ predstavnici grada Kragujevca i građani, pratili su direktan prenos Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj je usvojena rezolucija o Srebrenici koja pored ostalog predviđa da se 11. jul obeležava kao međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici. 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u Njujorku usvojila je rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa "za", 19 protiv, a uzdržano je bilo 68 država.

Uporno se zaboravlja i pokušava da napravi jedna nelogična atmosfera, pojedinim zapadnim zemljama jako logična, a da bi se našla jedna žrtva i jedan krivac, što nije tako. Sa mesta sećanja na stradanje blizu tri hiljade nedužnih kragujevačkih civila među njima i tristotine dece iz kragujevačke gimnazije, šaljemo poruku da Srbi nisu genocidan narod. Prvi na Balkanu osudili smo svoje i sve druge zločine, za razliku od tadašnjih aktera koji pokušavaju da istaknu da postoji žrtva jedne nacionalnosti, a one druge nastradala ne znače ništa. Srbija je isporučila sva lica koja su optužena za zločine međunarodnog suda u Hagu, srpski zvaničnici su osuđivali sve zločine, kao i stravičan zločin u Srebrenici. U svetu u kome se dešavaju još veća stradanja, optužiti Srbiju za genocid, a navodno nepominjući je, pokušava da se nametne nova  perspektiva po kojoj je Srebrenica genocid, a da pritom Jasenovac, Šumarice, Bratunac nisu genocid. Ponosan sam na borbu naših zvaničnika u Njujorku, predsednika Aleksandra Vučića i njegov tim koji se bore za  status Srbije u svetu i svim članicama UN predstave istinu kakva ona jeste”, rekao je gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić i iz Šumarica poručio da su Srbi stradalni, a ne genocidni narod.