InfoFoto: pexels.com/ilustracija

Raspisan javni poziv za lokalne samouprave za mere energetske efikasnosti u domaćinstvima, na leto pozivi za građane

Autor: InfoKG
14:00 | Subota, 20 04 2024

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine za učešće u projektu „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji" u ovoj godini.

„Raspisali smo javni poziv za jedinice lokalne samouprave koje pozivamo da i ove godine zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike izdvoje sredstva za subvencionisanje mera energetske efikasnosti u domaćinstvima. Obezbedili smo dovoljno sredstava dok je interesovanje građana za subvencije veoma veliko”, rekla je ministarka i dodala da je javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren do 29. aprila i da Ministarstvo očekuje da će gradovi i opštine koji potpišu ugovore sa Ministarstvom, najkasnije tokom leta raspisati javne pozive za privredne subjekte, kao i pozive za građane.

Đedović Handanović je podsetila da građani mogu da ostvare subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora.

„Prošle godine smo opredelili 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji, čime su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila. Ovaj projekat trajaće do kraja 2027. godine do kada ćemo ukupno sanirati oko 50.000 domaćinstava širom zemlje”, rekla je ministarka.

Projekat se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, a javni poziv je objavljen na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike i trajaće do 29. aprila 2024. godine.