InfoFoto: RBC Kragujevac

Razvojni biznis centar pruža mogućnost mladim kragujevačkim preduzetnicima da steknu iskustvo u Evropi

Autor: Branko Vukašinović
14:15 | Sreda, 31 07 2019

Razvojni biznis centar Kragujevac pruža mogućnost mladim preduzetnicima da posredstvom programa međunarodne razmene Erasus putuju i uče od iskusnih kolega o vođenju biznisa u gotovo 40 evropskih zemalja. Iz ovdašnjeg Razvojnog biznis centra pozivaju mlade nove ili potencijalne preduzetnike da se prijave za ovaj program, koji će im biti od velikog značaja za vođenje biznisa. Pored toga, pozivaju se i iskusni preduzetnici zainteresovani da svoje iskustvo prenesu kolegama iz Evrope. 

Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erasmus za mlade preduzetnike. Reč je o programu međunarodne razmene, koji pruža priliku novim ili potencijalnim preduzetnicima da putuju i  uče od iskusnih preduzetnika o vođenju biznisa. Program se realizuje na teritoriji 28 zemalja Evropske unije, ali i Albanije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Islanda, Crne Gore, Moldavije, Srbije, Turske i Ukrajine. Do sada je kragujevački Razvojni biznis centar omogućio međunarodnu razmenu za 8 mladih preduzetnika iz Srbije, koji su se povezali sa mentorima, iskusnim preduzetnicima iz Portugalije, Španije, Holandije, Slovenije, dok su dva mladića iz Grčke i Velike Britanje boravila u Srbiji.  

Novim preduzetnicima i preduzetnicima početnicima program pruža priliku da razviju svoj biznis, izgrade nove poslovne kontakte u Evropi, uspostave mrežu potencijalnih partnera i saradnika, ispitaju inostrana tržišta, razviju i unaprede preduzetnička znanja i veštine. Sa druge strane, iskusnim preduzetnicima program donosi mogućnost da se povežu sa  mladim, kreativnim, preduzimljivim ljudima, koji imaju ideje, inicijativu i znanje, koje mogu staviti na raspolaganje svojim domaćinima, mentorima. Naše dosadašnje iskustvo sa programom je odlično. Svi učesnici razmena bili su veoma, veoma zadovoljni“, saopšteno je iz Razvojnog biznis centra Kragujevac.

Među mladim preduzetnicima iz Srbije koji su deo ovog programa su i dvoje Kragujevčana Milica Jovanović i Strahinja Tirnanić. Milica je na razmeni u Portugaliji, a Strahinja je boravio tri meseca u Sloveniji.

Milica i Strahinja samo su jedni od naših 8 sjajnih, mladih preduzetnika, koji su se hrabro otisnuli u preduzetničke vode i na svom putu mudro odlučili da potraže pomoć i podršku iskusnih preduzetnika iz Evropske unije. Iskreno se nadamo da će ovakvih vrednih i preduzimljivih pojedinaca, koji vole preduzetnitštvo i pronašli su svoj profesionalni izazov u pokretanju i razvoju sopstvenog posla, biti još, i da ćemo biti u prilici da im pružimo našu podršku u pronalaženju pravih mentora i domaćina iz drugih zemalja Evrope“, poručuju iz Razvojnog biznis centra Kragujevac.  

Svi zainteresovani novi ili potencijalni, kao i iskusni preduzetnici mogu da se prijave tako što će kontaktirati kragujevački Razvojni biznis centar pozivom na brojeve telefona 063/646-252, 069/606-952 i 034/502-557 ili putem e-adresa m.stojadinovic@rbcentar.org i n.jovicic@rbcentar.org.