InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

„Robosapijensi“: Kragujevački osnovci zablistali na Međunarodnom takmičenju talentovanih učenika iz informatike INFOS 2023

Autor: Jovana Mladenović
08:00 | Sreda, 17 05 2023

Za članove informatičke sekcije „Robosapijensi“ Osnovne škole „Svetozar Marković“, koji su na 8. Međunarodnom takmičenju talentovanih učenika iz informatike INFOS 2023 osvojili četiri prva i jedno drugo mesto, upriličen je prijem u zgradi Gradske uprave. 

Do međunarodnog nivoa takmičenja stiglo je više od 70 kandidata. Nagrade je osvojilo ukupno 14 takmičara. Robosapijensi su zauzeli četiri od ukupno šest prvih mesta i jedno drugo od ukupno dva.

- Grad Kragujevac pomogao je odlazak đaka OŠ Svetozar Marković na međunarodno takmičenje talentovanih učenika iz informatike iako to nije naša zakonska obaveza, jer se ovo takmičenje ne nalazi u kalendaru Ministarstva prosvete, rekao je na prijemu Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

Aleksić je iskoristio priliku da najavi početak radova na potpunoj energetskoj sanaciji O.Š. „Dragiša Luković Španac“ u Beloševcu, koji će startovati ove nedelje. Radovi obuhvataju zamenu spoljašnje stolarije, zamenu rasvete u školi led svetlima, radove na fasadi škole i zamenu starih kotlova na čvrsto gorivo kotlovima na gas i prelazak na grejanje na gas od naredne grejne sezone. 

- Takmičenje INFOS se u našoj školi održava dugi niz godina i prenosi s generacije na generaciju, jer je vrlo popularno. Sastoji se od četiri nivoa, od školskog do međunarodnog, svako takmičenje je eliminacionog tipa, a mogućnost učešća imaju sva deca iz regiona, objasnila je mentorka tima „Robosapijensi“, nastavnica Marija Andonović Radojević. 

- Iako se radi o pojedinačnom takmičenju, učenici su tokom priprema bili podrška jedni drugima, međusobno se preslišavali i sarađivali kao jedan izuzetno uigran tim. Moj zadatak kao mentora je bio da im dam alate i smernice, a postignuća su rezultat njihovog rada i zalaganja, ističe Andonović Radojević, dodajući da ovakvi uspesi učenika predstavljaju veliku motivaciju i njoj kao nastavniku, ali i mlađim učenicima koji iskazuju interesovanje da se priključe informatičkoj sekciji.

Nastavnica je napomenula da pored ovog takmičenja iz teorije istorijata i hardvera računara, učenici informatičke sekcije O.Š. „Svetozar Marković“ uspehe postižu i na ostalim takmičenjima kao što su programiranje drona, programiranje mBot robota, državno prvenstvo istraživačkih radova. 

- Pokušavamo da kroz informatičku sekciju obuhvatimo različite oblasti informatike – i programiranje, i robotiku, i teoriju, kako bi im ta znanja koristila u daljem školovanju jer veliki broj ovih učenika kasnije upisuje specijalna informatička odeljenja, rekla je Marija Andonović Radojević.