InfoFoto: Milan Nikić - N1

Roditelji dece stradale u saobraćaju traže hitnu izmenu Zakona i sastanak sa državnim funkcionerima

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 08 02 2023

Roditelji dece nastradale u saobraćaju, na čelu sa Verom i Bogoljubom Jankovićem, mamom i tatom trinaestogodinje Nikoline, koju je automobil udario na pešačkom prelazu, nakon čega je preminula, pokrenuli su akciju za hitnu izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika. Pored toga, zatražili su prijem kod državnih funkcionera. 

Nakon četvrtog po redu održanog protestnog skupa u Kragujevcu, kod pešačkog prelaza gde je 7. decembra 2022. stradala devojčica Nikolina Janković, roditelji smrtno stradale dece na pešačkim prelazima širom Srbije dogovorili su se, udružili i pokrenuli akciju za hitnu izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika. Oni traže i prijem kod državnih funkcionera. 

Odlučili smo da lično upoznamo predsednika Skupštine Srbije Slobodana Orlića, ministarku pravde Maju Popović, ministarku za brigu o porodici Dariju Kisić Tepavčević i ministra saobraćaja Gorana Vesića sa gorućim problemima i sve većom uznemirenošću građana. Zvanično smo zatražili prijem kod navedenih državnih funkcionera u Skupštini Republike Srbije i u Vladi Republike Srbije, kako bi svojim javnim angažmanom za konkretnu izmenu određenih članova zakona, precizno navedenih u zahtevu, spasili od sigurne smrti i teških telesnih povreda decu na pešačkim prelazima”, navodi se u saooštenju roditelji dece stradale u saobraćaju. 

Inače, razočarani i poniženi blagim kaznama za ubistva dece u saobraćaju, roditelji Nikoline Janković su pokrenuli online Pravda za Nikolinu, koju je do sada potpisalo više od 14.000 ljudi. Peticijom traže hitne izmene zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i krivičnog zakonika.

Ukoliko želite da podržite porodicu Janković u naporima da čovek koji je automobilom udario njihovu ćerku, nakon čega je ona preminula, bude iza rešetaka do okončanja suđenja, a ne na slobodi, možete “potpisati” peticiju ovde: Pravda za Nikolinu.

Podsetimo, Nikolinu Janković je 7. decembra oko 19 časova udario automobiliom na pešakom prelazu sedamdesetogodišnji muškarac kod Šoping centra “Big fashion”. Od zadobijenih povreda, Nikolina je preminula 1. januara. Čovek koji je udario Nikolinu na pešačkom prelazu, nakon pritvora od 48 sati, kako kažu njeni roditelji, pušten je na slobodu dok čeka okončanje suđenja. Opširnije ovde: Nikolinina mama za InfoKG: Čovek koji je usmrtio moju ćerku je na SLOBODI, STRAHUJEMO…