InfoFoto: Grad Kragujevac

Romska slava, Tetkica Bibija i ove godine obeležena u Kragujevcu

Autor: InfoKG
18:15 | Petak, 17 03 2023

Tradicionalni verski praznik, Tetkica Bibija, koji proslavljaju pripadnici romske nacionalnosti danas je obeležen i u Kragujevcu. Proslava je organizovana u najvećem romskom naselju Liciki, a prisustvovala je i Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Najmlađim pripadnicima podeljeno je 210 paketića.

Pripadnici romske nacionalnosti u Kragujevcu danas slave svoj tradicionalni verski praznik, Tetkicu Bibiju, isceliteljku i zaštitnicu porodica, a pre svega zdravlja dece. 

Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prisustvovala je proslavi, koja je organizovana u najvećem i najstarijem kragujevačkom romskom naselju, Liciki. Tom prilikom istakla je da za Gradsku upravu već postaje tradicija da zajedno sa svojom romskom zajednicom proslavi ovu nekanonizovanu sveticu. 

"Kako bi radost najmlađih pripadnika zajednice bila još veća, kroz operativni plan „ROMAKTED“ izdvojena su sredstva za 210 paketića koji će se podeliti deci u tri romska naselja – Liciki, Palilulama i Bresnici“, kazala je Gordana Damnjanović.

"Podrška jedinica lokalne samouprave ogleda se u svim oblastima koje su važne za Rome - stanovanje, obrazovanje, prevenciju osipanja dece iz obrazovnog sistema, unapređenje zdravstvenog stanja, prevenciju diskriminacije, anticiganizam. U proteklom periodu su realizovane brojne aktivnosti koje se odnose na poboljšanje društvenog položaja Roma na teritoriji Grada Kragujevca, ali je u oblasti zapošljavanja, učinjen pomak“, istakla je Damnjanović.

Inače, ova romska slava vezuje se za dane Uskršnjeg posta, pa je i datum njenog obeležavanja pokretan. Kragujevački Romi je obeležavaju uvek petkom, u trećoj nedelji posta.