InfoFoto: JKP Šumadija Kragujevac

Sadnjom platana u Velikom parku obeležen Svetski dan planete Zemlje (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
15:40 | Ponedeljak, 22 04 2019

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni Dan planete Zemlje, a u Velikom parku tim povodom zasađena su dva platana kao simboli dugovečnosti.

Tema Međunarodnog dana planete Zemlje ove godine je "Zaštitimo naše vrste".

Predavanje na temu "Čovek seče granu na kojoj sedi" održano je u Srednjoj medicinskoj školi "Sestre Ninković", u organizaciji Instituta za javno zdravlje. 

JKP "Šumadija" organizovalo je niz akcija i pridružilo se obeležavanju Međunarodnog dana planete Zemlje. U Osnovnoj školi „Radoje Domanović“ organizovana je edukacija dece nižih razreda sa temom „Primarna selekcija otpada“.

U Velikom parku zasađena su dva platana koji simbolišu dugovečnost, zajedničkim snagama JKP "Šumadija", IZJZ, Gradske uprave za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine, tima za zaštitu životne sredine i ekološke sekcije Medicinske škole „Sestre Ninković“. Tu su bili i mališani iz vrtića „Vrabac“.

Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april, obeležava se svake godineširom sveta različitim manifestacijama i akcijama. One imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti na značaj očuvanja životne sredine i da dovedu do promene ekološke svesti.

Dan planete Zemlje prvi put je obeležan 22. aprila 1970. godine u SAD-u. Ovaj datum je službeno prihvaćen kao Dan planete Zemlje na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini 1992. godine u Rio de Žaneiru. 

Povećanje broja stanovnika na Zemlji i industrijalizacija dovele su do zagađenja vazduha, zemlje i vode. Sve veći problem su i nehigijenske divlje deponije. Poslednjih stotinak godina planeta Zemlja doživela je veće zagađenje nego milionima godina unazad. Neodgovorno ljudsko ponašanje dovelo je do klimatskih promena, efekta staklene bašte, globalnog zagrevanja, do nestajanja mnogih biljnih i životinjskih vrsta sa lica Zemlje.

Ekološki problemi na našoj planeti danas su mnogo veći nego pre 41 godinu kada je počelo obeležavanje ovog dana. Ako čovek ne posveti potrebnu pažnju očuvanju i zaštiti životne sredine i održivog razvoja, ako i dalje nastavi sa neodgovornim ponašanjem, doći će u situaciji da se zatrpa i uguši u sopstvenim otpadnim materijama. S jedna strane sve veće količine otpada u životnoj sredini, a s druge strane neracionalno korišćenje prirodnih bogatstava, prete da ljudski rod doživi samouništenje.
 

Galerija slika