InfoFoto: Printscreen - RTS

Sećanje na Dan mladosti: Na današnji dan pre 78 godina iz Kragujevca krenula prva štafeta

Autor: InfoKG
17:18 | Četvrtak, 25 05 2023

Od Vardara pa do Triglava, svakog 25. maja - od 1945. do 1987. godine - obeležavan je Dan mladosti, piše RTS. Doživotnom predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu tog dana je predavana i štafeta koja je mesecima ranije kružila zemljom. Na to vreme podseća još mali broj spomenika iz posleratne Jugoslavije, ali i građani koji su učestvovali u sletovima na stadionu JNA u Beogradu.

Sve je počelo u Kragujevcu. Na inicijativu omladinaca, Nada Kotnik je 1945. ponela prvu štafetu - Plavu knjigu sa porukama Kragujevčana za Beograd. Uručena je Titovim saradnicima, pošto je on tog dana bio u Zagrebu. Još jedan Kragujevčanin tada petnaestogodišnji Života Marković imao je čast da pre šest decenija iz Sokolane u Staroj radničkoj koloniji ponese večiti plamen mladosti - simbol bratstva i jedinstva. 

To je za mene najuzbudljiviji momenat i dan danas se tako osećam ovde pred Sokolanom. I to je značilo meni veliko priznaje, da sam ja dobar učenik, dobar omladinac”, seća se Života Marković, nosilac Štafete mladosti.

A štafetu je kroz nekadašnju veliku Jugoslaviju nosilo na hiljade omladinaca. U gradu iz koga je krenula, 1977. podignut je spomenik štafeti - "Devojka pobednik". Simbol višedecenijskih najlepših želja i rođendanskih četitki maršalu Titu i danas je u srcima starijih Kragujevčana:

Bio sam u počasnom bataljonu Titove garde u Beogradu. To je jedini praznik što sam voleo kad dođe”.

Osećali smo se vrlo vrlo sigurno i kako da vam kažem, valjda je mladost i sama po sebi lepa”.

Iako je Tito rođen 7. maja, narod mu je rođendan slavio 25. kada su bile organizovane priredbe na stadionima širom Jugoslavije.

Spremani su sletovi, u školi se uvežbavalo. To je bio kao neka vrsta podsticaja da mladi se uključe u fizičku aktivnost, a ovo sve drugo je aranžiranje”, ističe Miodrag Stojilović, publicista i književnik.

"I posle Tita, Tito" - slogan je pod kojim se Dan mladosti obeležavao i posle njegove smrti, poslednji put 1987. u Beogradu. Bio je to kraj jednog vremena i njegovih simobla, a ubrzo i kraj velike zajedničke države. 

Izvor: RTS