InfoFoto: Arhiva - kragujevac.rs

SEVERNA OBILAZNICA: Na čemu se u međuvremenu radi dok se traži strateški partner za izgradnju

Autor: Jovana Mladenović
13:31 | Ponedeljak, 22 05 2023

Severna obilaznica grada Kragujevca je kapitalni objekat saobraćajne infrastrukture koji je Vlada Republike Srbije prepoznala kao projekat od posebnog republičkog značaja. Posle dugogodišnjeg iščekivanja i brojnih najava, resorno ministarstvo je 10. maja konačno raspisalo Javni poziv za izbor strateškog partnera na realizaciji projekta izgradnje Severne obilaznice, a gde je investitor JP "Putevi Srbije". Koji radovi su prethodili ovome i na čemu se trenutno radi, pitali smo nadležne iz Gradske uprave. 

Reč je o saobraćajnici dugoj 22 kilometra, koja će se graditi u fazama. Nakon njene izgradnje ulice u gradu biće rasterećene tranzitnog saobraćaja. Ova saobraćajnica prolaziće kroz naselja Cvetojevac, Novi Milanovac, Opornicu, Poskurice i Divostin. U nastavku Severne obilaznice plan je da bude izgrađen Gružanski koridor, koji će povezati Kragujevac i okolne opštine sa Moravskim koridorom. 

- U prethodnom periodu urađen je i potvrđen Urbanistički projekat za izgradnju prve faze Severne obilaznice grada Kragujevca (brze saobraćajnice - deonica dužine 5 kilometara sa denivelisanim  ukrštajem "Jovanovac" i denivelisanim ukrštajem "Petrovac", kao veza sa devijacijom opštinskog puta br.91 1. Naručilac ovog Urbanističkog projekta je bio Grad Kragujevac, a obrađivač JP "Urbanizam" Kragujevac. Dalja razrada projektno tehničke dokumentacije (IDR, lokacijski uslovi, PGD, građevinska dozvola, PZI) nije bila obaveza Grada Kragujevca, osim što je u delu eksproprijacije zemljišta bila uključena nadležna Gradska uprava za imovinu- rekli su za InfoKG iz Gradske uprave. 

Kada je reč o radovima u toku, vrši se izrada Plana detaljne regulacije Severna obilaznica grada Kragujevca, koji obuhvata celu trasu obilaznice i koji izrađuje JP "Urbanizam Kragujevac". Takođe, izrađuje se i Studija izvodljivosti sa idejnim projektom (izrađuje Konzorcijum firmi "MHM-projekt" iz Novog Sada, "DB inženjering" iz Beograda i "Tangram projekt" iz Novog Sada).

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je, podsetimo, 10. maja raspisalo Javni poziv za izbor strateškog partnera na realizaciji projekta izgradnje Severne obilaznice oko Grada Kragujevca, a gde je Investitor JP "Putevi Srbije". Rok za dostavljanje ponuda je 2. jun.