InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

SG za 16 SATI rada usvojila tek četiri tačke dnevnog reda: Opozicija opet ćutala, INCIDENT, sednica se nastavlja DANAS

Autor: InfoKG
08:20 | Sreda, 15 05 2024

Nakon 16 sati rada, u nastavku maratonske prve redovne sednice Skupštine grada, koja je počela juče u 10 sati, usvojene su tek četiri tačke dnevnog reda. Kao i u prvi mah, kada je trajala čak 17 sati, i juče su odbornici opozicije uglavnom ćutali. Svi su se složili u jednom - da nastavak zasedanja bude danas od 9 časova.

Podsetimo, Skupština grada nastavila je juče sednicu koja je posle 17 sati rada počela 24. aprila (usvojeno 5 tačaka) i obeležilo ju je ćutanje odbornika opozicije, i koja je trebalo da bude nastavljena 10. maja, ali se to nije desilo zbog nedostatka kvoruma. 

Za 16 sati rada, koliko su odbornici lokalnog parlamenta juče proveli u sali za sednice, usvojene su još četiri tačke dnevnog reda. Prva tačka se odnosi na odluke o donošenju Programa iz oblasti javnog zdravlja; druga zakljuci o usvajanju Izveštaja o radu i poslovanju ustanova kultura za 2023. godinu; treća usvajanje finansijskih planova i davanje saglasnosti na Programe rada ustanova kulture, Centra za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“ Kragujevac, Centra za socijalni rad „Solidarnost“ Kragujevac, Gradske turističke organizacije „Kragujevac“ i Program rada i razvoja Apotekarske ustanove Kragujevac za 2024. godinu; četvrta tačka dnevnog reda je rešenje o saglasnosti na Program o izmenama i dopuni Godišnjeg programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Šumadija“, JKP „Niskogradnja“ i Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Šumadija“ d.o.o. Kragujevac.

Oko 22 sata došlo je do verbalnog sukoba jer su opozicioni odbornici oštro reagovali na postupak jedne odbornice vladajuće koalicije, koja ih je fotografisala dok su u hodniku jeli. Pored toga, odbornica SNS-a je pokazivala bananu dok je opozicija bila za govornicom, a vikala je i "Majmuni!" Kako bi smirio strasti i metež koji je nastao u skupštinskoj sali, predsednik lokalnog parlamenta Ivica Momčilović odredio je pauzu od 20 minuta.

Na dnevnom redu prvobitno je bilo 35 tačaka, ali je on, spajanjem tačaka, juče sveden na 21.

I jučerašnje maratonsko zasedanje obeležilo je ćutanje opozicionih odbornika za govornicom, izuzev par njih koji su se tek doakli dnevnog reda, da bi ostatak vremena za diskusiju utrošili u tišini.

Žustriji su bili samo povodom reklamiranja povrede Poslovnika ili dostojanstva Skupštine. 

Ono za šta su se izborili, to je da na zahtev svih 36 opozicionih odbornika bude zakazana sednica Skupštine grada po hitnom postupku za 21. maj, kada će na dnevnom redu biti dve tačke - "slučaj" Tržnica i zemljište kod "Zastavinog servisa". Opširno OVDE.

Kako je sve počelo?

Podsetimo, prvo redovno zasedanje lokalnog parlamenta počelo je da se održava 24. aprila od 9 sati. Ta sednica je trajala 17 sati i tada je usvojeno 5 tačaka dnevnog reda. Obeležilo ju je to što su opozicioni odbornici vreme koristili kako bi ćutali za govornicom, pa je zbog trajanja sednica prekinuta i najavljen je nastavak za 10. maj. 

Na skupštinskom zasedanju održanom 24. aprila odbornici gradskog parlamenta usvojili su Predlog odluke o prestanku mandata odbornika Skupštine grada, Predlog rešenja o obrazovanju stalnih radnih tela Skupštine grada Kragujevca i Predlog odluke o usvajanju Strategije razvoja urbanog područja grada Kragujevca i opština Batočina, Lapovo, Rača, Knić, Topola i Aranđelovca, pored važne usvojene odluke o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2023. godine.

Međutim, pre nastavka sednice 10. maja predsednik Skupštine grada Ivica Momčilović zakazao je konsultacije sa šefovima odborničkih grupa. Na na njima se ujutru 10. maja od opozicionih odbornika pojavio samo šef Odborničke grupe “Pokret volim selo svoje”, Jovica Radovanović. 

Kako se odbornici vladajuće većine nisu pojavili u skupštinskoj sali, sve što je Momčilović mogao je da ustanovi da nema kvoruma da bi sednica bila nastavljena.

Opozicioni odbornici zatražili su od predsednika Skupštine grada Ivice Momčilovića da jučerašnje konsultacije sa šefovima odborničkih grupa pre sednice budu otvorene za medije, a pošto im je on izašao u susret, zasedanje je najzad nastavljeno. Nije počela od 9 sati, već od 10, jer su odbornici izglasali da se prolongira za sat vremena, kako bi se nastavile konsultacije.

Zašto ćute?

Ćutanje za govornicom opozicioni odbornici smatraju adekvatnim odgovorom za to što je, kako navode, vlast izbegavala da diskutuje o zemljištu oko "Zastavinog serisa". Neuspeli su bili pokušaji da se tim povodom održi sednica Skupštine grada po hitnom postupku, jer se odbornici vladajuće većine nisu pojavili. 

Sa druge strane, vladajuća većina smatra da oni ćutanjem blokiraju rad Skupštine i narušavaju njeno dostojanstvo.

Podsetimo, opoziciji je sporan "slučaj" zemljišta oko objekta "Zastavin servis". Naime, kako je opozicija ranije izjavila, vladajuća većina izbegava da raspravlja o odluci o isplati 300 miliona iz gradskog budžeta fizičkom licu za zemljište koje nije kupilo prilikom kupovine objekta. 

Takođe, opozicija traži formiranje Anketnog odbora radi sagledavanja kompletne investicije gradske Tržnice u Kragujevcu, uz analizu višegodišnjih primedbi struke i javnosti na ovu investiciju i utvrđivanje činjenica vezanih za projektovanje, izvođenje radova i ostalo.