Info

Sindikat Fiata: Dve grupe radnika otišle u Slovačku, u naredne dve nedelje ide još toliko

Autor: InfoKG
09:00 | Sreda, 03 08 2022

Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Fijata u Kragujevcu Saša Đorđević izjavio je FoNetu da su dve grupe radnika te fabrike automobili (FCA) iz Kragujevca otputovale protekle nedelje na rad u Stelantisovoj fabrici automobila u Slovačkoj, a u naredne dve nedelje tamo će otići još dve grupe.

On je rekao da su to radnici koji su se opredelili za odlazak na rad u inostranstvo po sistemu “tri plus jedan”, odnosno da na svaka tri meseca provedena na radu imaju mesec dana odmora u Kragujevcu.

Đorđević je rekao da u sindikatu nemaju informacija o broju zaposlenih koji su prihvatili ponudu za rad u inostranstvu i da očekuje da će poslodavac početkom septembra saopštiti te podatke.

Prema njegovim navodima, kada se bude znao taj broj, znaće se i broj radnika koji se opredelio za otpremnine, jer će i oni koji ne prihvate rad u inostranstvu dobiti otkaze i otpremninu od 790 evra po godini radnog staža.

Predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici automobila rekao je da je da je FCA ispunila sve obaveze preuzete sporazumom sa sindikatima i Vladom Srbije koje se odnose na radno angažovanje radnika u matičnoj fabrici i inostranstvu, otpremne i socijalno zbrinjavanje zaposlenih koji su proglašeni za tehnološki višak.

Bilo bi bolje da smo do ovih rezultata stigli bez protesta i blokada auto-puta, ali mi nismo imali drugog izbora, rekao je Đorđević.

Oko 500 radnika koje je FCS zadržao u fabrici, od juče su na kolektivnom godišnjem odmoru, koji će trajati do kraja avgusta.

Po povratku sa godišnjeg odmora, oni će biti angažovani na poslovima demontaže postojeće opreme i montaži nove tehnologije za proizvodnju automobila na električni pogon.

Izvor:Danas(FoNet)