InfoFoto: kragujevac.rs

Škoda dolazi u Kragujevac: Proizvodiće tramvaje u MIND Parku

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 15 10 2021

Kompanija Škoda doći će do kraja godine u Kragujevac i započeće proizvodnju tramvaja u MIND Parku, za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope. 

Oduševljeni smo uspostavljanjem saradnje sa kompanijom “Škoda Transportation”, jednim od lidera u oblasti industrije šinskih vozila. Imati Škodu u MIND Parku – najvećem centru za železničku industriju na Balkanu i zajedničku proizvodnja šinskih vozila, predstavljaju najvažniji korak u budućem razvoju i ispunjenju naše vizije”, kazao je vlasnik i osnivač MIND grupe, Bratislav Milanović.

Prednosti dolaska Škode u Kragujevac su mnogobrojne. 

Ovim se obezbeđuju ne samo nova radna mesta, već i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv, razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima” rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Škoda Transportation, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu.

Dugo smo veoma uspešni u sklapanju novih ugovora na Balkanu, pa čak i sada učestvujemo na nekoliko tendera za nove tramvaje i trolejbuse. Visoko cenimo znanje i iskustvo u oblasti proizvodnje železničkih vozila grupe MIND, koji može da nam obezbedi dobar proizvodni kapacitet za izvioz i region. Pored povećanja proizvodnje kapacitet Škoda Transportation Group direktno u regionu gde će se vozila isporučivati, ova saradnja takođe doprinosi smanjenju emisiju štetnih gasova Škodinih vozila”, rekao je potpredsednik i član Upravnog odbora Škoda Transportation grupe, Zdenek Majer.

Inače, proizvodi kompanije Škoda Transportation uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse. Škoda Transportation ima nekoliko podružnica u Češkoj, kao što su Škoda Electric, Škoda Vagonka ili Škoda Pars. Međutim, druge kompanije su takođe u Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava preko pet i po hiljada ljudi.