InfoFoto: InfoKG

"SKOK U BUDUĆNOST": Kragujevcu 1,2 MILIJARDE € za 15 kapitalnih projekata

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 23 01 2024

Grad Kragujevac zauzeo je značajno mesto u programu "Skok u budućnost - Srbija 2027", piše RTS. Do tada bi u taj grad država trebalo da investira 1,2 milijarde evra u petnaestak kapitalnih projekata. 

Kragujevac "skače" u budućnost. Najavljena su velika investiciona ulaganja države u putnu infrastrukturu, izgradnju zdravstvenih, obrazovnih i sportskih objekata. 

Kragujevčani na to kažu: “I treba da ulože. Hvala Bogu, Kragujevac treba da se radi.”, “Dok ne vidim da je sve to urađeno, ne verujem.”, “Nadam se da će i naš grad da procveta.” 

Procvat putne infrastrukture počeo je krajem prošle godine. Gradi se Severna obilaznica oko Kragujevca duga 22 kilometra. Teretni saobraćaj biće izmešten iz centra grada, a vazduh čistiji.

Na taj projekat se nadovezuje brza saobraćajnica Kragujevac - Mrčajevci u dužini 37 kilometara. Na taj način će grad Kragujeva biti potpuno povezan sa svim najznačajnijim putnim pravcima u Republici Srbiji i treći projekat izgradnja kraka železničke pruge Cvetojevac -Sobovica”, rekao je načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije u Kragujevcu, Dejan Ružić. 

Kojom će se šinska vozila proizvedena u Kragujevcu izvoziti u Evropu. U korak sa zapadom i svetom biće i Univerzitetski klinički centar. Za tu zdrvastevnu ustanovu obzebeđena je nova medicinska oprema, vredna 500 miliona dinara. Na leto počinje i izgradnja nove zgrade.

Izgradiće se novi objekat sa 25.000 kvadratnih metara sa šest spratova, odnosno devet nivoa i podnadzemna garaža sa oko 300 parking mesta. Nakon toga sledi rekonstruckija postojećih objekata Univerzitetskog kliničkog centra uključujući i naše centralno porodilište”, kazao je direktor UKC Kragujevac, prof. dr Slobodan Milisavljević. 

A nove ideje rađaće se i u Centrima izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija, koji će biti otvoreni do kraja 2024. Tada bi, tik uz Državni data centar, u kom je smešten superkompjuter, gde podatke čuvaju i svetske kompanije, trebalo da počne izgradnja Inovacionog distrikta, jedinstvenog poslovno-komercijanog kompleksa.

To je 56.000 kvadrata. Prva faza je 15.000 kvadrata tu će biti smešten još jedna superračunar koji će služiti ne samo Univerzitetu u Kragujevcu nego i za celu Srbiju i takođe će biti tu otvoren i Centar za sajber bezbednost”, izjavio je rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović.

Bezbedan će biti i privredni razvoj centra Šumadije. Sudeći prema najavama da će u junu početi proizvodnja električnog automobila u Kragujevcu. Očekuje se rast BDP-a i dupliranje spoljnotrgovniskog suficita privrede Šumadije i Pomoravlja.

Tako da se može očekivati da će sa početkom rada Stelnatisove fabrike spoljnotrgovniski suficit privrede Šumadije i Pomoravlja biti oko milijardu evra”, rekao je direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga, Predrag Lučić.

Toliko novca, pa i više, država planira da potroši na oko 15 kapitalnih projekata u Kragujevcu, među kojima su i izgradnja objekta Filološko-umetničkog fakulteta i novog stadon "Čika Dača".

I kako će Kragujevac izgledati 2027. godine? 

Kragujevac će izgledati kao jedan moderan, zaista moderan evropski centar. Jedan grad koji ima budućnost, gradu u kome zaista veliko zadovoljstvo i živeti i odrastati i školovati se i na kraju krajeva pronaći svoju karijeru, provesti život u njemu”, izjavio je za RTS predsednik Privremenog organa grada Kragujevca, Nikola Dašić. 

Tu ulaganjima nije kraj. Iz državne kase, kako je najavljeno, novac će dobiti i kragujevačka vojna industrija - fabrike Zastava oružje i Zastva TERVO. 

Izvor: RTS