InfoFoto: Arhiva - Printscreen - TV Prva

Skrining na SPINALNU MIŠIĆNU ATROFIJU od danas i u Kragujevcu

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 26 05 2023

Neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) od danas će da se sprovodi i u Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, saznaje Telegraf od ovog projekta u Beogradu dr Miloša Brkušanina.

Etički odbor te zdravstvene ustanove dao je dozvolu za pokretanje projekta”, ističe Brkušanin ono što je bilo neophodno za proširenje skrininga na drugo porodilište u zemlji.

Kako je ranije izjavio, sredstva su bila obezbeđena u saradnji sa farmaceutskim kompanijama, koje su finansijski pokrile i jednogodišnji projekat u GAK "Narodni front" u Beogradu, a koje su kasnije odobrile i dodatna sredstva za nastavak testiranja novorođenčadi u toj ustanovi.

Sa državnog vrha u međuvremenu stigle su najave da će skrining u nekom budućem času biti proširen na područje cele zemlje o trošku RFZO.

Šta je skrining novorođenčadi?

Reč je o medicinskoj proceduri koja se vrši neposredno po rođenju. Bebama se iz pete vadi kapljica krvi koja se potom analizira na: fenilketonuriju, kongenitalnu hipotireozu i cističnu fibrozu. Četvrta bolest na koju je moguće testirati novorođenče jeste spinalna mišićna atrofija, a testiranje se zasad sprovodi samo za bebe rođene u GAK "Narodni front" i od danas u UKC Kragujevac.

Zahvaljujući skriningu, eventualno obolele bebe otkrivaju se na vreme. U slučaju teške neuromišićne bolesti, kao što je SMA, smisao skrininga ogleda se i u obezbeđivanju pravovremene terapije, koja, navode stručnjaci, omogućuje potpuno normalan rast i razvoj obolele dece.

Inače, u UKC Kragujevac godišnje se rodi do 2.500 beba. U periodu od aprila prošle do aprila ove godine, u "Frontu" je skriningovano nešto manje od 7.000 beba. Kod dve je otkriveno ovo nasledno oboljenje i posredno, kod starijeg brata jedne od njih.