Info

Spremite više para za grejanje: EPS povećanjem cene uglja udario po džepu kupaca

Autor: Jovana Mladenović
17:00 | Četvrtak, 22 09 2016

EPS je podigao cene uglja iz basena Kostolac i Kolubara za 7 do čak 30 odsto i postavio velikim kupcima uslove koji je dodatno povećavaju, pa će i krajnji potrošači osetiti "udar" po džepu kada nabavljaju ogrev za domaćinstva.

Postoje i nagoveštaji da će ista sudbina zadesiti kupce uglja iz Resavice, koja je takođe tražila saglasnost za povećanje cena.

Cene uglja i uslovi za kupovinu nisu se godinama unazad menjali, ali nova pravila prouzrokovala su niz problema kupcima na veliko. Na licitaciji održanoj pre mesec dana vlasnike velikih stovarišta dočekao je "hladan tuš", a pojedini su čak i bojkotovali licitaciju. U ponudi se našlo 256 partija, kupci su mogli da licitiraju najmanje jednu, ali, po prvi put, traženi su depozit za učešće u iznosu od 10 odsto, bankarska garancija za dobro izvršavanje posla i avansno plaćanje. "Početne cene uvećane su za 500 do 1000 dinara i prvi put različite su iz meseca u mesec, dok su ranije bile iste tokom cele godine. Ucenjeni smo i time da moramo da  kupimo najmanje 500 tona. Bankarske garancije takođe koštaju, podižu nam cenu za 2 do 3 odsto, a sa druge strane, u ugovorima nigde ne stoji garancija da će kupljeni ugalj zaista i biti isporučen", objašnjava za InfoKG Ivan Kostić, vlasnik kragujevačkog stovarišta "Slava trans". Treba podsetiti i na činjenicu da postoji "crno" tržište na koje dospeva ugalj koji pojedinci direktno od basena kupuju samo na ličnu kartu.

Za metar drva staje 5.000 dinara, briketi koštaju 18 dinara po kilogramu, a za tonu peleta treba izdvojiti 25.000 dinara.

Iz ove firme, koja će ogrevom snabdevati više kragujevačkih škola i javnih preduzeća, kažu da isporuka uglja neće biti dovedena u pitanje, niti se menjaju ugovorene cene, pa će dobavljači, koji su se tokom leta na konkursima "klali" za svaki ugovor, sigurno biti na šteti. Sa druge strane, mali kupci će planirani budžet za ogrev morati da koriguju u skladu sa novim cenama na tržištu. Skuplje vrste uglja poskupeće za oko 5 odsto, a jeftinije za oko 10. Tako za tonu uglja koji je prošle godine stajao 7.000 dinara sada treba izdvojiti 7.800, a cene se dalje kreću sve do 19.600 dinara, koliko košta najskuplji visokokvalitetni ruski ugalj. "Napravili smo sredinu formirajući nove cene. Nismo mogli da povećamo srazmerno tome koliko je nama uvećana nabavna cena, jer građani ipak moraju da se greju, a situacija je takva da i sa dosadašnjim troškovima jedva izdržavaju", kaže Kostić.