InfoFoto: kragujevac.rs

Sve spremno za 18. Šumadijski sajam poljoprivrede

Autor: InfoKG
11:00 | Sreda, 07 09 2022

Najveća jesenja smotra agrara u ovom delu Srbije, “Šumadijski sajam poljoprivrede”, svečano će biti otvoren sutra u 11 sati i trajaće do nedelje, 11. septembra. Na sajmu će se predstaviti više od sto izlagača iz poljoprivredne oblasti od izlagača iz biljne i stočarske proizvodnje, poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata za poljoprivredu, banke, osiguravajuće kuće i mnogi drugi.

Posle novosadskog, Šumadijski sajam poljoprivrede je jedan od najvećih i veoma značajnih sajmova što su ljudi prepoznali i zbog toga i ove godine očekujemo veliki broj izlagača i posetilaca. Za Šumadiju ovaj sajam mnogo znači, jer na jesen sabiramo rezultate iz prethodne teške i sušne godine, a naši se proizvođači ozbiljno bore sa svim nedaćama. Sajam je idealna prilika da pokažu šta je rodilo, šta pruža Šumadija, a mnogo je toga. Ovo je prilika i za grad Kragujevac da uvidimo koliko im je naša podrška sa duplo većim budžetom za poljoprivredu ove godine značila, jer smo se trudili da im pomognemo koliko smo mogli”, kazao je član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada, Damjan Srejić. 

Tokom četiri sajamska dana očekuje se bogat prateći program, koji čine stručna predavanja i tribine o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede, izložbe stoke i sitnih životinja, ali i kulturno- umetnički program koji će se neprestano smenjivati na centralnoj bini.

Brojni izlagači predstaviće svoje ponude, dok će neizostavne autentične ukuse Šumadije predstaviti destilerije, vinarije, pivare i brojni proizvođači iz ovog dela Srbije.

Pored tradicionalnih izlagača iz svih oblasti poljoprivrede i predstavnika gradova i opština iz Srbije i regiona sa prepoznatljivom ponudom, ovogodišnji sajam poljoprivrede imaće nekoliko specifičnosti. Na zajedničkom štandu predstaviće se proizvođači vina, rakije i piva što je brend Kragujevca i Šumadije, a u subotu se organizuje priprema kačamaka sa namerom da se obori nacionalni i Ginisov rekord po obimu i težini. Pored tradicionalno bogatog kulturno umetničkog programa, izložbe sitnih životinja posetioce očekuje fijakerijada, škola jahanja i biće predstavljena i dresura pasa. Na 18. Šumadijskom sajmu poljoprivrede pored domaćih izlagača ove godine prisustvovaće i gosti iz grada Kumanovo sa kojim će Šumadija sajam potpisati memorandum o saradnji. Grad Kragujevac pokrovitelj je svih sajamskih manifestacija čime pruža značajnu podršku Šumadija sajmu kao preduzeću, a veliku zahvalnost Gradu dugujemo i zbog toga što nam pomaže u organizaciji jednog ovakvog kompleksnog i ozbiljnog događaja”, kazao je direktor Šumadija sajma, Aleksandar Štajn.

I ove godine očekuje se bogat zabavni i gastronomski program ugostiteljskog šatora, koji je sastavni deo manifestacije.

Manifestaciju organizuje Šumadija sajma, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

Radno veme sajma je od 10 do 20 časova, a u nedelju do 18 časova. Ulaz i parking su besplatni.