InfoFoto: Pexels.com - Ilustracija

Sve veći broj OČEVA u Srbiji na "PORODILJSKOM"! Evo koliko ih je u Kragujevcu

Autor: InfoKG
12:30 | Četvrtak, 16 03 2023

U Srbiji je tokom 2022. pravo na odsustvo radi nege deteta posle tri meseca od rođenja iskoristilo 373 muškaraca, pokazuju podaci Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, piše Tanjug, a prenose mediji. Od tog broja devetorica su iz Kragujevca. 

U Srbiji je prošle godine pravo na odsustvo radi nege deteta posle tri meseca od rođenja iskoristilo 373 muškaraca, dok je u 2021. ovo odsustvo uzelo 318 očeva i taj broj se povećava iz godine u godinu, a na to se najčešće odlučuju zbog bolje plaćenih poslova žena, piše Tanjug, a prenose mediji.

Prema podacima koje je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dostavilo Tanjugu, vidi se da su ovo pravo najviše iskoristili očevi u Beogradu, njih 127, u Novom Sada 34, Nišu 18, Novom Pazaru 12 i Kragujevcu devet.

Kada je u pitanju starosna struktura, najviše očeva koji su tokom 2022. godine koristili ovo pravo bilo je starosti od 36 do 40 godina i od 31 do 35 godina, navodi Ministarstvo.

Prema Zakonu o radu, otac deteta može da koristi pravo na porodiljsko odsustvo, koje inače traje do navršena tri meseca od dana porođaja, u slučaju kada majka napusti dete, premine ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da koristi to pravo, a od trećeg meseca deteta može da koristi pravo odsustva sa posla radi brige o detetu. 

Izvor: Tanjug, mediji