Info

“Tamo je najveći kriminal, nadležni da ispitaju sve”: Verko i nekadašnji direktor Energetike razmotavaju njeno poslovanje

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Sreda, 14 04 2021

U državnoj firmi “Energetika” se od avgusta 2015. do gotovo do danas beleže najveće zloupotrebe i kriminal. To tvrde bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović i nekadašnji direktor kragujevačke toplane Nikola Petrović, kog je, kako tvrdi, Apelacioni sud oslobodio svih optužbi, koje mu je napakovala prethodna gradska vlast na čelu sa Radomirom Nikolićem, a zbog kojih je bio i u zatvoru. Oni traže od nadležnih institucija da ispitaju poslovanje Energetike u pomenutom periodu. Petrović najavljuje i da će tužiti sve koji su organizovali hajku protiv njega.  

Lider Zajendo za Šumadiju, Veroljub Stevanović kaže da iako je Energetika državno preduzeće, gradska vlast je umešana u sve stvari koje se rade u njemu, jer od njih zavisi grejanje u Kragujevcu. Naglašava da je tokom njegovo desetogodišnjeg mandata na čelu grada imao odličnu saradnju sa Energetikom, koju je tada vodio Nikola Petrović, ali da se stvari menjaju dolaskom Radomira Nikolića na mesto gradonačelnika.  

Naime, sredinom jula 2015. Nikola Petrović biva smenjen sa mesta direktora Energetike, a na njegovo mesto dolazi Milan Ćirović. Petrović kaže da je to bila brutalna smena i da su od tada krenula podmetanja po medijima, tačnije u emisiji “Razotavanje” na RTK, čiji je cilj, kako tvrdi, bio atak na Veroljuba Stevanovića. 

Mojoj brutalnoj smeni možda je doprineo moj razgovor sa tadašnjim gradonačelnikom. Rekao sam mu kad je došao na vlast da je to jedinstvena prilika da sin bude gradonačelnik, a otac predsednik države i da takva kombinacija od Kragujevca treba da napravi Las Vegas. Možda je bio razlog i taj što nisam tada zaposlio frizerku njegove majke ili možda što nisam želeo da prijatelj porodice Nikolić prevozi ugalj za Energetiku”, kaže Petrović. 

Nekadašnji direktor Energetike, Nikola Petrović je uhapšen krajem decembra 2015., a nakon 20 dana provedenih u pritvoru u Petrovcu, pušten je da se brani sa slobode, a suđenje je trajalo proteklih pet godina. 

Optužen sam zato što sam ugalj uvozio i zato što sam dozvolio da ugalj prevozi gradska firma Šumadija sajam. Ugalj sam morao da uvozim jer u to vreme uglja nije bilo u kompaniji Rembas Resavica, što su potvrdili svi direktori rudnika i svedoci na sudu, koje smo pozvali i tužilaštvo i ja. Od dana moje smene i dalje se ugalj uvozi, ali ne iz Bosne, nego iz Crne Gore. Da li je bolje uvoziti ugalj iz Foče, grada pobratima Kragujevca, ili iz Crne Gore to neka ispitaju nadležne institucije. Kada je reč o prevozu, posao je dat Šumadija sajmu, firmi kojoj je po šifri delatnosti dozvoljen prevoz drumskim, avio i železničkim saobraćajem. Problem je tada bio i to što sam ugalj uvozio kamionima, a ne železnicom, koja je i do 40 odsto jeftinija. Međutim, iz srpskih rudnika ne postoje pruge iz Sjenice, Sokobanje, Zaječara, Krepoljina do Kragujevca da bi se prevozio ugalj. Samo postoji pruga iz Resavice, ali tu uglja nije bilo ili ga je bilo u malim količinama. Ugalj iz Pljevalja se uvozio osamdesetih i devedesetih godina isključivo maršutnim vozovima, ali id an danas i posle moje smene, ugalj se prevozi isključivo kamionima. Zašto kamionima, to neka isptuju nadležne institucije”, rekao je Petrović i naglasio da ga je Apelacioni sud oslobodio svih optužbi i da je utvrđeno da nije nikakvu štetu naneo Energetici, koju smatra svojom drugom kućom.   

Petrović najavljuje da će tužiti sve redom, od države do Radio televizije Kragujevac, ali nije precizirao tačno koga sve, jer, kako kaže, trenutno sa advokatom razgovara o tome. 

Prema njegovim rečima, rukovodstvo koje ga je nasledilo napravilo je katastrofalne greške. 

Energetika u avgustu 2015. pravi katastrofalan ugovora sa kompanijom Resavica i uvodi merenje uglja od strane isporučioca, a da smo tokom mog vođenja kragujevačke toplane izgradili digitalnu vagu, koju je i MUP koristio, da proverava sumnjive kamione. Dešavale su se čudne i neverovatne stvari nakon mog odlaska iz Energetike. Primer za to je da se na kraju jedne grejne sezone, nadam se da će nadležne institucije da ispitaju i to, dešava da knjigovodstveno vodi da Energetika poseduje 16.100 tona uglja, a na skladištu je stanje 0. To je oko 100 miliona dinara vrednosti. Pored toga, u jednom period prvi put u istoriji Energetike se dešava da se ugalj nije kupovao direktno od kompanije Resavica, već preko posrednika”, rekao je Petrović. 

On tvrdi i da je njegov naslednik na mestu direktora Energetike, mnoge poslove kragujevačke toplane uzimao i radio ih preko svoje private firme, koja se takođe bavi grejanjem. 

Posle moje smene, u avgustu 2015. je napravljen ugovor o remontu gorionika svih kotlarnica na gas, koje su maltene tada bile nove. Iako je Energetika imala obučene inženjere za te poslove, novi direktor je odlučio da to uradi njegov drugar iz Pančeva, koji je održavao njegove kotliće u privatnoj firmi. Taj prvi ugovor je glasio na 1.615.000 dinara, gde je uplaćen avans od 1,5 miliona dinara”, kaže Petrović.  

Nekadašnji direktor Energetike Nikola Petrović postavio je i pitanje: Čija je Pirotehnika i ko je kupio i prodao to zemljište? 

Na to se Stevanović nadovezao i rekao da su firma direktora koji je Petrovića nasledio u Energetici, “Termo gama” i Zastava automobili u stečaju korisnici zemljišta od 10 hektara 22 ara i 73 kvadrata na Pirotehnici. 

Nekadašnji gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović dodao je na sve to i da pojedine vanparlamentarne opozicione stranke na lokalu kritikuju aktuelnu vlast i ukazuju na probleme u gradu, ali da o Energetici ćute, jer, kako dodaje, pojedini njihovi članovi su na rukovodećim pozicijama u kragujevačkoj toplani.  

Na kraju, Stevanović je najavio da će nastaviti da razmotava rad prethodne garniture gradske vlasti na čelu sa Radomirom Nikolićem.