InfoFoto: Arhiva

Trudnica dobila sepsu na privatnoj klinici u Novom Pazaru, kragujevački lekari joj spasili život

Autor: InfoKG
15:00 | Petak, 25 10 2019

Pacijentkinja N.H. (28) iz Novog Pazara prilikom spontanog pobačaja u privatnoj klinici u tom gradu dobila sepsu čija je smrtnost devedeset odsto. Lekari u kragujevačkom Kliničkom centru primenom nove metode, na svu sreću, spasili su joj život, piše Sandžakpress

Pacijentkinja N.H (28) iz Novog Pazara teško je zaražena sepsom prilikom spontanog pobačaja u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u ovom gradu. U nedelju uveče kada je prevezena u Klinički centar Kragujevac imala je sepsu, ugroženi su joj svi najvitalniji organi i bila je životno ugrožena. O tome u kakvom dramatičnom stanju se nalazila mlada žena govori i podatak da je smrtnost u ovakvim slučajevima i do 90 odsto, navodi Sandžakpress.  

Posle dijagnostifikovanja primenjena je najagresivnija trostruka terapija antibioticima. Međutim, nije došlo do pobojšanja i onda su lekari Urgentnog centra odlučili da primene kontinuiranu antiseptičku dijalizu koja se primenjuje svuda u svetu kada je to neophodno”, izjavio je za Sandžakpress, v.d. direktora KC Kragujevac, doktor Predrag Sazdanović, koji je nadgledao trodnevno dramatično lečenje pacijenkinje iz Novog Pazara. 

Ova metoda se u Srbiji primenje još na IKB u Sremskoj Kamenici, KOB Dedinje i Institutu za kardiovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije. Nakon primene ove metode kojom se kroz filtraciju krvne plazme eliminišu toksini nastali sepsom i ubrzava rad vitalnih organa, N.H. je izašla iz stanja opasnog po život. Rizik je smanjen za više od 80 odsto u odnosu na stanje u kome je primljena u KC Kragujevac.

Iako je nezahvalno davati bilo kakve prognoze svi su izgledi da će pacijentkinja preživeti posle vrlo teškog stanja u kome se nalazila”, kaže Sazdanović.

Za sada nije poznato kako se trudnica prilikom spontanog pobačaja zarazila do sepse u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u Novom Pazaru, niti šta je uzrok teškog trovanja celog organizma.

Izvor: Sandžakpress