Info

U izolacionoj kovid jedinici pri Zastavinoj ambulanti manje pacijenata nego prošle nedelje

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 30 07 2020

U izolacionoj kovid jedinici pri Zastavinoj ambulanti, ove nedelje je manje pacijenata nego prethodne. 

Dnevno se, tokom ove nedelje, lekarima ove izolacione kovid jedinice javi oko 30 pacijenata koji sumnjaju na zarazu Korona virusom. Od tog broja oko polovina pacijenata bude upućena na dalju dojagnostiku u Ambulantu za febrilna stanja i repsiratorne infekcije Doma zdravlja smeštenu u zgradi ATD-a.

Za sada u izolacionoj kovid jedinici Zavoda pacijenti se pregledaju, radi im se kompletna krvna slika, a ukoliko lekari utvrde da je to neophodno, na snimak pluća i testiranje upućuju ih u Kovid ambulantu Doma zdravlja. 

Podsetimo, izolaciona kovid jedinica u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika zastava funkcioniše od marta, ali se u njoj pacijentima ne mogu raditi snimak pluća i PCR test. Ona je "prebačena" u novi prostor pri Zavodu koji je, po svim standardima koje u ovom slučaju propisuje Svetska zdravstvena organizacija, adaptiran za Kovid ambulantu, koja može da pične sa radom istog trenutka kada Krizni štab za to "da zeleno svetlo". Tada će se pacijentima koji sumnjaju na zarazu Korona virusom raditi kompletan pregled, sa snimkom plića i PCR testom.

Adaptirani prostor, koji se prostire na 500 kvadratnih metara, podeljen je na zone, potpuno je izdvojen od onog gde doaze pacijenti koji se u Zavodu inače leče, te ne može doći do njihovog mešanja sa onima koji sumnjaju da su zaraženi Korona virusom.