InfoFoto: Arhiva

U Kragujevcu 95% dece vakcinisano

Autor: InfoKG
17:00 | Petak, 02 02 2024

U Kragujevcu je 95 odsto dece vakcinisano protiv velikog kašlja, a to je dovoljno za postizanje i kolektivnog imuniteta. To poručuju iz Službe za zdravstvenu zaštitu školske dece kragujevačkog Doma zdravlja.

U Službi za zdravstvenu zaštitu školske dece kragujevačkog Doma zdravlja dnevno se obavi od 40 do 50 pregleda, piše RTK. Najveći procenat pregleda je zbog akutnih respiratornih infekcija virusnog tipa, a nešto ređe i bakterijskih.

U Službi za zdravstvenu zaštitu školske dece kragujevačkog Doma zdravlja povećan je obim posla u ovom periodu. Povišena telesna temperatura, kijavica, kašalj, opšta malaksalost i stomačni problemi razlozi su zbog kojih pacijenti dolaze u ovu službu.  

Kliničke slike su blaže. Zahtevaju mirovanje u kućnim uslovima uz nadzor roditelja. Obavezno je da svako ono dete koje ima poremećaj zdravlja u smislu i povišene temperature, malaksalosti i stomačnih smetnji, ostane kod kuće, da ne ide u kolektiv”, poručuju iz Dom zdravlja.

Period trajanja bolesti do izlečenja je od sedam do 10 dana uz pridržavanje svih saveti koje su dali pedijatri. Teških kliničkih slika i indikacija za hospitalizaciju dece nije bilo. Iz Službe za zdravstvenu zaštitu školske dece Doma zdravlja Кragujevac poručuju roditeljima da nema razloga za strah kada je reč o velikom kašlju. 

Nešto što daje osnov mirnoće roditeljima je dobar obuhvat imunizacije protiv pertusisa. 95 odsto dece Kragujevca je vakcinisano, a tih 95 odsto je upravo ono što je potrebno za postizanje i kolektivnog imuniteta”, kažu u toj zdravstvenoj ustanovi. 

U Službi za zdravstvenu zaštitu školske dece napominju da je povećan obim posla u zimskim mesecima uobičajen, imajući u vidu respiratorne infekcije koje su aktuelne u ovo doba godine.

Izvor: RTK