InfoFoto: FMN Kragujevac

U Kragujevcu "premijera" najnovijih smernica za lečenje plućnog embolizma

Autor: InfoKG
08:21 | Utorak, 24 05 2022

U organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac i Fakulteta medicinskih nauka, održan je stručni sastanak sa interaktivnim učešćem, na kome su prikazane najnovije ESC–EAPCI preporuke za kateterske intervencije u akutnom plućnom embolizmu. 

O ovoj temi u prostorijama interne klinike UKC Kragujevac su govorili vodeći stručnjaci u ovoj oblasti u našoj zemlji - prof. dr Slobodan Obradović sa VMA u Beogradu, prof. dr Jovan Matijašević iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine, prof. dr Sonja Šalinger iz UKC Niš i tim za plućni embolizam UKC Kragujevac. Okupljene goste i učesnike najpre je pozdravio prof. dr Goran Davidović, kardiolog, pomoćnik direktora UKC i prodekan na FMN, kao predsednik naučnog odbora skupa.

Okupljenima se zatim obratio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević istakavši da je naš UKC i naši nastavnici i saradnici koji rade u ovoj ustanovi apostrofiran kao jedan od četiri centra u Srbiji u lečenju i tretmanu jako teških pacijenata koji imaju ozbiljan zdravstveni problem. "Ono što je jako bitno je da postoji jaka sinergija UKC Kragujevac i našeg fakulteta i siguran sam da će ona biti jedna od zvezda vodilja razvoja medicine u ovom delu Srbije".

Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je UKC Kragujevac domaćin stručnjacima iz oblasti zbrinjavanja pacijenata u akutnom plućnom embolizmu, nazivajući ih pionirima u ovoj oblasti, direktor UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević rekao je da očekuje da će lekari u Kragujevcu uspeti da u budućnosti, primenom novih metoda, spasu veći broj pacijenata sa ovim problemom što do sada nije bilo moguće. „Očekujem da će stručnjaci iz ove oblasti, koji su danas sa nama, dodatno pomoći timu za plućni embolizam UKC Kragujevac da se edukuje i primeni sva nova znanja i veštine u lečenju ovakvih pacijenata“.

Jedan od tvoraca najsavremenijih preporuka za lečenje plućnih tromboembolija prof. dr Slobodan Obradović sa VMA u Beogradu rekao je da su najnovije smernice za lečenje plućnog embolizma završene i da se pretpremijerno predstavljaju u Kragujevcu. „Četiri centra u Srbiji - VMA u Beogradu, Institut za plućne bolest Vojvodine, UKC Niš i UKC Kragujevac će raditi najnovije procedure koje, ne samo da zahtevaju veliku ekspertizu, već i veliki broj medicinskih stručnjaka koji učestvuju u lečenju ovih pacijenata jer su oni izuzetno složeni“.

Tim kardiologa UKC Kragujevac, inače docenti FMN, Miodrag Srećković i Rada Vučić, krajem decembra 2020. godina, uz pomoć profesora Obradovića, krenuli su u lečenje plućnog tromboembolizma najsavremeniji metodama. Doc.dr Miodrag Srećković rekao je da je suština u činjenici da se drastično poboljšava prognoza pacijenata sa teškim tromboembolijama, jer je inače reč o bolesti koja pogađa najosetljivije grupe ljudi, i bolest je koja je vodeći uzrok smrti trudnica, porodilja, pacijenata sa malignim bolestima, postkovid pacijentima. „Poboljšali smo nivo usluga i lečenja primenom ove metode, a što je jako važno je i da smo prepoznati kao centar koji se bavi ovim metodama lečenja u našoj zemlji što je važno i za UKC Kragujevac ali i naš fakultet“.

Galerija slika