InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

U Kragujevcu se održava Međunarodna konferencija o primeni veštačke inteligencije

Autor: InfoKG
14:32 | Četvrtak, 23 05 2024

Univerzitet u Kragujevcu domaćin je Treće srpske međunarodne konferencije o primenjenoj veštačkoj inteligenciji, koja je svečano otvorena danas u sali Rektorata. Konferencija je okupila vodeće naučnike, istraživače i eksperte iz zemlje i inostranstva koji će rezmeniti iskustva i znanja o različitim aspektima primene veštačke inteligencije, najnovijim teorijama i inovacijama. 

Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika Kragujevca, je istakao da je Kragujevac ponosan na svoj univerzitet koji je visokopozicioniran na svim svetskim listama, a u oblasti primene veštačke inteligencije prati trendove i ide u korak sa svetom: "Grad Kragujevac je od 2018. godine dosta uložio u digitalizaciju svih servisa, kako lokalne administracije i servisa za naše građane, tako i digitalizacije preduzeća čiji je grad osnivač. Primer je projekat “LoRaVAN”, koji se trenutno sprovodi i u okviru koga je planirano senzorsko upravljanje otpadom, javnom rasvetom kao i praćenje stepena zagađenosti vazduha, rana detekcija upozorenja na poplave jer je dugoročni cilj učiniti Kragujevac „pametnim gradom“.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof.dr Nenad Filipović, istakao je da će ova međunarodna konferencija pružiti priliku učesnicima da čuju više od 120 izlagača, kao i 8 predavača po pozivu, a reč je o vrhunskim stručnjacima u ovoj oblasti koji dolaze iz celog sveta, a najviše ih je iz Amerike.

- Ministarstvo prosvete je ponosno da može da bude jedan od domaćina  ovakvoj konferenciji koja stimuliše digitalnu transformaciju, koja je za nas veoma značajna u procesu obrazovanja. Ovo je sjajna prilika da vidimo do kog nivoa smo stigli kada je u pitanju primena veštačke inteligencije i to ne samo kada je sektor edukacije u pitanju, već sve oblasti poput nauke, medicine i tehnike, rekao je prof. Janko Samardžić, posebni savetnik ministra prosvete Republike Srbije istakavši da su u Srbiji razvijeni posebni studijski programi posvećeni razvoju veštačke inteligencije, od kojih je jedan od najpoznatijih Master 4.0 koji se sprovodi u saradnji sa više fakulteta i kompanija koje posluju u oblasti softverskog inženjeringa.

Jedan od učesnika konferencije, prof. Borko Furt sa Florida Atlantik Univerziteta, istakao je da će njegovo predavanje biti koncipirano kao predlog šta bi  ljudi u Srbiji mogli da urade u oblasti veštačke inteligencije. Jedna od najvećih svetskih proizvođača grafičkih čipova „NVIDIA” proizvodi čipove za veštačku inteligenciju koji se stavljaju u kompjutere.

- To je jedna od šansi za naše mlade naučnike, da koriste te kompijutere i da naprave softverske programe za to i danas ću o tome govoriti na  konferenciji – kazao je profesor Furt.